Održan znanstveno-stručni simpozij Prevencija zloćudnih tumora kože

U sklopu 12. javnozdravstvenog projekta „Djeluj sada!“ u Zagrebu je održan Drugi znanstveno-stručni simpozij „Prevencija zloćudnih tumora kože“ u organizaciji Grada Zagreba i partnera. Stručnjaci okupljeni na simpoziju predstavili su nove trendove u incidenciji melanoma i javnozdravstvenim aspektima prevencije te raspravljali o utjecaju UV zračenja na kožu (fotostarenje), kliničkim obilježjima i dijagnostici melanoma te brojnim srodnim temama. U sklopu simpozija su najavljeni i besplatni preventivni pregledi madeža za sve građane, koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja, na Jarunu od 10.00 do 18.00 sati (livada uz Malo Jezero, kod Kluba Aquarius).

U ime pokrovitelja simpozija okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Mate Granić, osobni izaslanik Predsjednice RH i posebni savjetnik Predsjednice, prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., predstavnica Ministarstva zdravstva RH, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med.,  pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Stručna izlaganja otvorila je akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, koja je predstavljajući nove trendove u incidenciji melanoma te javnozdravstvenim aspektima prevencije istaknula važnost promicanja akcija vezanih za rano otkrivanje zloćudnih tumora kože, s naglaskom na melanom, u cijeloj državi.

„Hrvatski dermatovenerolozi kroz niz aktivnosti u cijeloj državi organiziraju javnozdravstvenu kampanju ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, s posebnim naglaskom na melanom. Do sada je pregledano više od 50.000 građana te je provedena edukacija više od 20.000 djece, odgajatelja, učitelja i profesora. U svim oblicima aktivnosti posebno se ističu Grad Zagreb i građanska Udruga Zdravi pod suncem kao primjer dobre prakse brige za zdravlje u lokalnoj zajednici. Ipak, unatoč zalaganju struke, u Hrvatskoj se i dalje bilježi veliki broj novootkrivenih uznapredovalih oblika melanoma pa je potrebno pronaći nove načine približavanja ove problematike građanima i institucijama“, naglasila je akademkinja Mirna Šitum.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba kontinuirano od 2007. godine provodi projekt „Djeluj sada!“ čiji je cilj primarno edukacija građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te rano otkrivanje melanoma u okviru organiziranih besplatnih preventivnih pregleda kože za koje nije potrebna uputnica.

„Grad Zagreb predvodnik je u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma. U javnozdravstvenim akcijama besplatnih pregleda madeža održanim 2016., 2017. i 2018. godine rezultati evaluacije pokazuju da su kod ukupno 2340 ispitanika pronađena 23 suspektna melanoma. Građani kod kojih je postojala sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanoma”, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Projekt „Djeluj sada!“ osvojio je prvu godišnju nagradu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata 2013. godine. „Dosadašnji rezultati provođenja projekta potiču nas da i dalje ulažemo iznimne napore kako bi Grad Zagreb zadržao svoju titulu kada je riječ o brizi za zdravlje građana, ali i ostao primjer dobre prakse za sve ostale gradove u Hrvatskoj“, izjavila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene.

„Prosječan broj oboljelih od melanoma u posljednjih deset godina (2007.-2016.) kreće se oko 625 osoba. Iako je većina oboljelih starije životne dobi, od melanoma u prosjeku obolijevaju nešto mlađe osobe nego kod većine drugih vrsta raka. Tako je čak 22 % oboljelih od melanoma mlađe od 50 godina“, istaknula je u izlaganju Prevencija zloćudnih tumora kože kod djece i mladih dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dermatovenerolog iz Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. sc. Nives Pustišek istaknula je kako fotoprotektivno ili odgovorno ponašanje na suncu uključuje redovito praćenje UV indeksa, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu kada je zračenje najjače, izbor odgovarajuće odjeće, šešira i sunčanih naočala te pravilna primjena fotozaštitnih krema.

„Pri izboru fotozaštitne kreme treba voditi računa da preprat pruža odgovarajuću zaštitu od UVA i UVB spektra, o stupnju zaštite, o teksturi odnosno podlozi u kojoj je zaštitni filtar inkorporiran i o vodootpornosti. Zaštitni filtri u kremama mogu biti kemijski i fizikalni, a najbolja zaštita se ostvaruje upravo kombinacijom“, istaknula je dr. sc. Nives Pustišek.

S ciljem edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma najavljena je i akcija preventivnih pregleda madeža koja će se održati u nedjelju, 26. svibnja, od 10.00 do 18.00 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod Kluba Aquarius). U sklopu javnozdravstvene akcije građani će moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Organizatori Drugog znanstveno-stručnog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože“ su Grad Zagreb, Gradski ured za Zdravstvo, Gradska ljekarna Zagreb, Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Udruga za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“ te Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.