Festivalom pušipela počelo jubilarno 20. Urbanovo

Dani vina u Međimurskoj županiji započeli su danas 11. Festivalom pušipela u glavnoj festivalskoj dvorani uz sajam vinarske i vinogradarske opreme i ponudu OPG-ova. Od petka, do nedjelje, posjetitelji imaju priliku degustirati vina 24 izlagača, među kojima su najbolja međimurska vina, kao i vina Agronomskog fakulteta i Lendavskih gorica koja su prvi puta dio manifestacije Urbanova. „Međimurski vinari svake godine ponosno pokazuju rezultate svog rada na Urbanovom, za koje se iz godine u godinu trudimo  podići  manifestaciju na višu razinu. Svake godine privlačimo sve veći broj posjetitelja što je rezultat složnosti svih koji sudjeluju u kreiranju kvalitetne vinske scene i regije.“, poručio je, u ime organizatora, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ David Štampar.

Uz kvalitetna vina i zabavni program u centru Štrigove, posebnost ovogodišnjeg Urbanovog je Masterclass sa Master Sommelierom Ericom Zwiebelom, Chefom Igorom Jagodićem i Sommelierom Sinišom Lasanom te vinska radionica na „Mađerkinom bregu“. „Od skromnih početaka Urbanovo se kroz dvadeset godina razvilo u manifestaciju međunarodnog karaktera, zahvaljujući kojoj je Štrigova postala centar okupljanja vinskih hedonista. Svoj razvoj i povijest Urbanovo je kreiralo u dvorani Osnovne škole Štrigova koja također obilježava 20 godina rada, a siguran sam da nas čeka još puno izazova, napretka te velikih i lijepih trenutaka.“, rekao je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te dodao kako je u planu da se izgradnjom novog Doma kulture Urbanovo premjesti na novu lokaciju.

Uoči festivala održano je Međunarodno ocjenjivanje vina na kojem je ocjenjivano 150 uzoraka. Na čelu komisije za ocjenjivanje bila je dr.sc. Ivana Alpeza, a dodijeljena su odličja šampion kvalitete u kategoriji vina redovitih berbi i šampion kvalitete u kategoriji vina predikatnih berbi za svaku od grupa te šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina i Pušipela. Jedna od sorti vina na koju se stavlja najveći naglasak je upravo Pušipel koji ima višestoljetnu tradiciju na području Međimurja. Kroz projekt klonske selekcije međimurski vinogradari i vinari već godinama surađuju s Agronomskim fakultetom koji je ove godine jedan od partnera Urbanovog na što je posebno ponosan dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Zoran Grgić koji je istaknuo da se time dodatno osnažuje uspješna suradnja.

Festival Pušipela otvorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je istaknuo kako se razvoj cjelokupnog gospodarstva mora temeljiti na kvaliteti čemu je ova manifestacija pravi primjer. Svečanosti su nazočile saborske zastupnice Sunčana Glavak i Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, međimurski načelnici, gospodarstvenici i brojni ljubitelji dobre vinske kapljice.

Nakon dvadeset godina, s punim pravom možemo reći kako je Urbanovo turistički brendpoznat i prepoznat diljem Europe, a brojni vinoljupci s nestrpljenjem iščekuju svibanj kada mogu uživati u najljepšoj hrvatskoj županiji, u okusima i mirisima vrijednih međimurskih ruku.“, rekao je župan Posavec dodavši kako je Urbanovo jedan od razloga zbog kojih je Međimurje ucrtano na kartu turističkih destinacija, no zahvaljujući međimurskom krajoliku, kulturnoj baštini, gastronomiji, vrijednim ljudima, ali i jasnom smjeru i pametnom ulaganju primjer razvoja kontinentalnog turizma.

Ženska vokalna skupine Stridone, Puhački orkestar Općine Štrigova i studentica solo pjevanja Gabrijela Hrženjak uljepšali su program otvorenja svojim nastupima, a Urbanovo se nastavlja Danima otvorenih podruma i Vinskim balom.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.