Tko piše priču za slikovnicu?

U četvrtak, 11. travnja,  u zagrebačkoj OŠ Petra Zrinskog prvašićima je predstavljena slikovnica Vitezovi Proljetne livade. Kod djece je najvažnije da ih uzimate za ravnopravnog sugovornika i tada dobivate svu njihovu pažnju, ali se i njihovi kotačići u mozgu počinju brže okretati.

Nakon što je mentorica Dijana Grbaš Jakšić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti predstavila prisutnima Taradi Gorkića, predsjednika Udruge Mlada pera, on je predstavljanje slikovnice započeo pitanjem: Tko sve piše priče za slikovnice?

Prvo su uslijedili očekivani odgovori, oni koji imaju 60 godina, pa su postali malo blaži i spustili sve do 40 godina. Na potpitanje zar samo stari ljudi pišu priče za slikovnice, limit je pao čak na 23 godine, a onda je jedna djevojčica digla ruku i rekla: priče pišemo i mi djeca, ja znam jer i ja kod kuće pišem priče sad kad sam naučila pisati!

To je već bio okidač da se drugome prvašiću upali žaruljica i vikne: Pišu i oni tamo u prvom redu! – jer u prvom redu su sjedili mladi autori iz OŠ Petra Zrinskog koji su poslali svoje priče na natječaj Udruge Mlada pera pod nazivom Vitezovi Proljetne livade: dobitnici Brončanog pera  Luka i Petar Taslak , zatim Marija  i Andrija ZubakGrigor  i Marko Vučevac, Talia Drašković i Petar DragiaLara Čabraja Rukavina i Enea Kulenović Gudan te Dorotea Stjepčević i Ante Alić. Učenici su nabrojani u parovima jer su na natječaju mogli sudjelovati jedino kao tim: učenik višeg i učenik nižeg razreda. Svi oni pročitali su svoje priče, a prvašići su ih zaista pozorno slušali, a nakon svake priče iznosili su svoje dojmove o onome što su čuli i mudro zaključivali koja je glavna poruka priče. Njih sedamdeset i dvoje, svi do jednoga, pokazali su da su im priče zanimljive i da su ih sa zanimanjem slušali i što je predsjedniku Udruge drugo preostalo nego da svakom prvašiću pokloni slikovnicu pa su nakon što su čuli priče, ostali oduševljeni i ilustracijama slikovnice za koje je zaslužan Fantasy Factory – nijedan prvašić se nije mogao odlučiti koja ilustracija mu je najljepša.

Onda je došao šećer na kraju, u dvoranu su ušli Matija i njegov prijatelj Down, dvojac kojemu je slikovnica i posvećena. Nakon početne sramežljivosti od nepune minute, sjeli su među učenike i odmah sklapali nova prijateljstva. Predstavljanje je završilo na najbolji mogući način, prisutne je trebalo tjerati da se raziđu jer je svima bilo zabavno i poučno!

A vi svi ostali, koji niste sudjelovali na natječaju Vitezovi Proljetne livade, posjetite stranicu Udruge Mlada pera i uključite se u nove, a ako se ne želite natjecati, ali želite da vam priča ili pjesma budu objavljeni, samo ih pošaljite udruzi i objava je garantirana na portalu Top generacija.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.