Oglasi

SDP će tražiti smjenu Milijana Brkića u Saboru

U slučaju da Milijan Brkić ostane bez zastupničkog imuniteta, ako bude zaradio optužnicu, onda bi bilo logično da on ne može obnašati dužnost potpredsjednika Sabora, ističe visokopozicionirani član SDP-a

Pravna situacija zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora, svakim danom postaje složenija. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku objavilo je prekjučer da je, slijedom kaznene prijave PNUSKOK-a, otvorilo istraživanje protiv Brkića, njegovog brata Joze, kuma mu Blaža Curića i bivšeg policajca Franje Varge, a zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka, pomaganja u tome te zlouporabe naprave.

Tko su oštećenice?

»Postoji osnovana sumnja da su navedena kaznena djela počinjena od lipnja 2015. godine do 20. rujna 2018. u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe (1970., 1989. 1977. i 1988.), praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima«, navodi se u priopćenju DORH-a.

Sve su četiri osobe žene, što se zaključuje iz odluke Državnog odvjetništva da se cjelokupno istraživanje provede u tajnosti, »radi zaštite osobnog života oštećenica«. Jedna od njih je Karmen Brkić, bivša supruga zamjenika predsjednika HDZ-a, a o identitetu ostalih oštećenica mediji zasad samo nagađaju. Karmen Brkić je ovaj tjedan tvrdila da ništa za što se sumnjiči njezinog bivšeg supruga nije istinito i spremna je, po svemu sudeći, svjedočiti da mu je ona dragovoljno omogućila pristup svojim e-mailovima. Ali, što je s tri preostale oštećenice?

S obzirom da je za nabrojena kaznena djela zapriječena zatvorska kazna manja od pet godina, po završetku istraživanja DORH će odlučiti hoće li podnijeti optužni prijedlog protiv spomenute četvorice. Do tada se Brkiću ne mora skidati zastupnički imunitet. Proteklih dana, nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu protiv Brkića, vodeći ljudi HDZ-a uglavnom su izbjegavali išta konkretno reći. Ni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ni glavni tajnik Gordan Jandroković ni politički tajnik Lovro Kuščević, prema vlastitom priznanju, nisu ni razgovarali s Brkićem. Dok traje DORH-ovo istraživanje, Plenković se gotovo sigurno neće ozbiljnije baviti Brkićem nego će čekati hoće li biti optužnog prijedloga protiv njega.

Nepisano pravilo

U SDP-u, pak, već razmišljaju korak dalje. Ako u Sabor stigne zahtjev Državnog odvjetništva da se Brkiću skine zastupnički imunitet, Klub zastupnika SDP-a vjerojatno će predložiti i da ga se razriješi dužnosti potpredsjednika Sabora.

O tome će se, kako neslužbeno doznaje Novi list, razgovarati na sjednici Kluba zastupnika već idući tjedan.

– Nepisano je pravilo da se oporba ne miješa u kadrovska rješenja parlamentarne većine za mjesta potpredsjednike Sabora i obratno. Ali, ovo bi ipak bilo nešto drugo. U slučaju da Brkić ostane bez zastupničkog imuniteta, ako će zaraditi optužnicu, onda bi logično bilo da on ne može obnašati dužnost potpredsjednika Sabora, objasnio  je jedan visokopozicionirani član SDP-a zašto će socijaldemokrati u Saboru vjerojatno inicirati Brkićevu smjenu, ako mu se ukine zastupnički imunitet.

Takav bi razvoj događaja doveo Plenkovića u situaciju da odlučuje o Brkiću možda i ranije nego što je to namjeravao. Kad bi se premijer složio s ovakvim zahtjevom SDP-a, bilo bi to Brkiću jasna poruka i o njegovoj političkoj budućnosti u HDZ-u.

I u HDZ-u će čekati hoće li biti optužnog prijedloga protiv Milijana Brkića.

_____________________INTERMEZZO_________________

_____________________________________________________

Oglasi
Godišnja reklama na portalu Međimurje info za 200 kn donacije Udruzi Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.
%d blogeri kao ovaj: