Danski eksperti potukli sve teorije protivnika cijepljenja

Još jedan hladan tuš stigao je antivakserskom lobiju s adrese časopisa „Anali interne medicine” u kojem su danski naučnici objavili opširno istraživanje sa zaključkom da MMR cjepivo i autizam nisu povezani, to jest da cjepivo ne povećava rizik od autizma. Isti naučnici koji su još 2002. radili na studiji s ovom temom i došli do istog zaključka, ovaj put su deset godina pratili čak 6.517 slučajeva autizma, od 650.000 djece koliko ih u Danskoj živi s ovom dijagnozom.

Kako je rekao dr Anders Peter Hvidt iz Državnog instituta u Kopenhagenu, jedna po jedna antivakserska teorija je ispitana u laboratorijima i – raskrinkana. Pokazalo se da su sve lažne.

Zbog rastućeg nepovjerenja prema cjepivu oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija navodeći da je odbijanje cijepljenja jedna od deset najvećih zdravstvenih prijetnji.

Kao bomba u Srbiji je odjeknula vijest da su među prvih deset zemalja gdje se male boginje najbrže šire. Institut za javno zdravlje „Batut” nedavno je saopćio da je prvi smrtni slučaj izazvan zbog komplikacija koje su izazvale male boginja zabilježen decembra 2017. i to poslije – dvadeset godina. Od tada, do veljače ove godine 5.785 osoba je imalo male boginje.

Srpski stručnjaci koji su upozoravali na štetu koju može da izazove agresivan antivakserski lobi, dansku studiju dočekali su kao još jedan argument kojim će umiriti roditelje uplašene kampanjom ovog lobija. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta „Batut” nada se da će posljednje istraživanje konačno staviti točku na besmislice koje nikada nijedno naučno istraživanje nije potvrdilo.

– Danskim eksperimentima obuhvaćen je veliki broj uzoraka i odlikuje ga ozbiljan metodološki pristup. Nadam se da ćemo konačno stati na put jednoj neistini koja je otišla predaleko i da će se novac i vrijeme sada trošiti na pronalaženje pravog uzročnika autizma – kazala je za „Politiku” dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je podsjetila da su velike boginje iskorijenjene upravo zahvaljujući cjepivu koje je primio ogroman broj ljudi. Kako je ova bolest nestala s lica zemlje tako više ni cjepivo protiv nje nije potrebno.

– Dječja paraliza koja je ranije odnijela brojne žrtve, kao i difterija s kojom se nismo susreli od 1980. su eliminirane, ali s obzirom na to da njihov uzročnik još uvijek postoji i dalje je neophodna zaštita cijepljenjem – pojasnila je Darija Kisić Tepavčević.

Male boginje prošle godine su ušle na velika vrata u Srbiju upravo zbog toga što se cijepilo 81 posto djece, a u gradovima poput Beograda i Niša svega 60 posto. Kako bi se dostigao cilj od 95 posto neophodna je obavezna imunizacija. Ovaj cilj ostvaren je 2005. godine, kao i sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.– Onda su uslijedile devedesete, kada nije bilo svih cjepiva, ali sada kada znamo da su cjepiva dostupna i da ih ima u dovoljnim količinama možemo samo da naslutimo da su glavni krivci protivnici cijepljenja – dodaje Darija Kisić Tepavčević. Srpski antivakseri, među kojima su kontroverzni dr Miroljub Petrović, ili recimo dramaturg Maja Volk i novinarka Mirjana Bobić Mojsilović, prošle godine su zbog svog javnog nastupa i zastrašivanja javnosti „primjerima koji su dokazali njihove tvrdnje” morali i pred istražne organe. Budući da su kampanju uglavnom vodili na društvenim mrežama njihov slučaj je u nadležnosti Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. U izjavi za Politiku tužilac Branko Stamenković kaže da se u ovom postupku još prikupljaju dokazi, nakon čega će odlučiti o daljem postupku. Dok su pojedini antivakseri išli dotle da uvjeravaju građane da autizam nije postojao do pojave MMR vakcine, stručnjaci navode da su jedini dokazani negativni efekti MMR cjepiva bol na mjestu uboda, povišena temperatura i neraspoloženje. Posebnim pravilnikom je propisano koja djeca iz zdravstvenih razloga ne smiju biti cijepljena.

– Kao što roditelji slušaju pedijatre kako da njeguju dijete, kako da ih hrane, tako bi trebalo da nas poslušaju i kada je riječ o cijepljenju. Ne postoji nijedan kongres infektologa na kojem sam bila u proteklih deset godina, a da nije naglašeno da MMR vakcine nemaju veze s autizmom – izričita je načelnica pedijatrije u beogradskom Domu zdravlja na Zvezdari Radmila Kosić. A ako se roditelji usprkos zakonskoj obavezi odluče da ne cijepe svoju djecu, možda nekako izmaknu sankcijama, ali može mnogo više da ih zaboli ako njihovo dijete javno progovori o tome. Tako je nedavno jedan teenager iz Ohioa svjedočio pred američkim Kongresom o odluci da se cijepi pošto je postao punoljetan usprkos protivljenju svoje majke. Etan Lindenberger pred senatskim odborom za zdravlje okrivio je Facebook i druge web-stranice za širenje dezinformacija o rizicima cijepljenja.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.