Čakovec kandidiran za Europski grad sporta 2020. godine

Prošli tjedan u Čakovcu je boravila četveročlana delegacija European Capitals and Cities of Sport Federation (ECES), koja je posjetila sportska borilišta, sportske klubove i udruge koje se bave sportom i rekreacijom, a djeluju na području Grada Čakovca. Razlog posjeta bila je evaluacija čakovečke kandidature za European City od Sport 2020, odnosno za Europski grad sporta iduće godine.

Komisija koji su činili predsjednik Gianfranco Lupattelli iz  Italije, potpredsjednik John Swanson iz Velike Britanije, Andreja Palansle Junger iz Slovačke te Danilo Montanari iz Italije, obilaskom terena željela se uvjeriti zaslužuje li Čakovec titulu Europskog grada sporta. Ono na što su posebno obratili pozornost je na koji način Grad financira sport, bavi li se sportom i rekreacijom velik broj građana te vodi li Grad računa o uključivanju ranjivih skupina u sportske aktivnosti, poput osoba s teškoćama ili građana treće životne dobi.

U sklopu evaluacije prijave, obišli su sportska borilišta kojima upravlja GP Ekom, ali i i ostala, posjetili su nekoliko treninga klubova, a bili su i na rekreativnim aktivnostima po Mjesnim odborima. Posjetili su i Međimursko veleučilište na kojem se, među ostalim i provodi program Management u sportu i turizmu. Na kraju, u gradskoj vijećnici prezentirana im je sportska „krvna slika“ grada te predočeni planovi za naredno razdoblje s naglaskom na investicije u sportsku infrastrukturu.

Na kraju posjete, odnosno obilaska Čakovca održana je konferencija za novinare. Predsjednik ECES Eurpe Gianfraco Lupatelli naglasio je da je komisija više nego zadovoljna viđenim te da je Čakovec uistinu grad sporta. Ovdje se infrastruktura planski gradi, financiraju se brojne udruge ali i sportske i rekreativne aktivnosti svih skupina građana, rekao je među ostalim, predsjednik Lupatelli te posebno pohvalio činjenicu da Grad Čakovec čak 13 posto svog izvornog proračuna izdvaja za sport, što ga svrstava u jedan od najsportskijih gradova Europe. Ono što smatra izuzetno važnim je to što grad izuzetno mnogo ulaže u sport djece i mladih. Naime, čak se 80 posto čakovečkih osnovnoškolaca bavi nekom sportskom aktivnošću, što je važno jer se u djetinjstvu i mladosti stvaraju navike koje ostaju za cijeli život.

Potpredsjednik ECES Europe John Swanson također nije štedio riječi hvale za Čakovec. Sport  je taj koji neku zajednicu čini zdravijom i povezanijom, i to ne samo vrhunski ili natjecateljski sport, već sport koji je dio života zajednice. Sudeći po viđenom, u Čakovcu se istinski  provodi načelo „Sport za svakoga“, jer svi, on onih najmlađih, poput beba u projektu „Bebe ribe“, do najstarijih aktivno sudjeluju u sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović istaknuo je da vjeruje da su u relativno kratkom vremenu delegaciji uspjeli pokazati presjek sportskih i rekreativnih  aktivnosti koje se provode na gradskom području, prezentirati naš način upravljanja i financiranja sporta te predstaviti planove za budućnost. Ukoliko Čakovec bude proglašen Europskim gradom sporta 2020. godine, to će biti priznanje ne samo svim sportašima i sportskim djelatnicima za njihov rad i trud, već i svim građanima našeg grada. Samoj gradskoj upravi pak će to biti podstrek da još više ulaže u sport i oko sporta, završio je zamjenik gradonačelnika Vidović.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić rekao je da je za sve sportske uspjehe čakovečkih sportaša i klubova zaslužan predan i mukotrpan rad svih uključenih u sport, ali i pozitivan odnos gradskih vlasti. Ukoliko Čakovec dobije titulu Europskog grada sporta, čakovečki sportaši i sportski djelatnici svojim radom i rezultatima to će sigurno opravdati.

Odluku je li Čakovec izabran za Europski grad sporta 2020. godine, Komisija će službeno obznaniti sredinom lipnja.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.