U 110 godina starom drvu nastala je najoriginalnija i najslađa knjižara ikada

Iako živimo u svijetu interneta, s pristupom informacijama na samo jedan klik, još uvijek postoji nešto magično i važno kada su u pitanju knjige. Sposobnost da se uroni u književnu fikciju i čita polako i pažljivo pomažu podsticanju važnih vještina poput kritičkog razmišljanja i empatije.

Projekat “Little Free Library” započela je neprofitna američka organizacija, čiji se utjecaji vide i po cijeloj Evropi. Male besplatne knjižare funkcioniraju prema principu “donesi knjigu, posudi knjigu”. U 88 zemalja postoji više od 75.000 malih knjižara, u kojima se godišnje izmijene milijuni knjiga.

Ipak, najoriginalniju knjižaru ovog tipa koju smo do sada vidjeli napravila je porodica u Coeur d’Alenu, u saveznoj američkoj državi Idaho. Sharalee Armitage Howard, knjižničarka, knjigovezac i umjetnica, odlučila je da od ogromnog stabla starog 110 godina napravi preslatku knjižaru. Drvo je bilo trulo, te umjesto da ga posjeku i unište, danas je u njemu jedna od “Little Free Library” knjižara.

Panj je isklesan iznutra, prekriven krovom, a unutrašnje i vanjsko osvjetljenje dali su mu zaista bajkoviti izgled i učinili jednom od najljepših knjižara koje smo ikada vidjeli, piše nationalgeographic.rs.

Pogledajte i sami:

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.