Papa: svećeničko spolno zlostavljanje djece djelo je Sotone

Papa Franjo usporedio je u nedjelju svećeničko spolno zlostavljanje maloljetnika s ritualima poganskog prinošenja ljudskih žrtava i pozvao sve da “više nikada ne prikrivaju” takve zločine.

“Nijedno zlostavljanje ne smije se više nikada prikrivati (kao što se činilo u prošlosti) niti podcjenjivati”, izjavio je papa Franjo zatvarajući u Vatikanu četverodnevni skup, prvi koji se bavi isključivo pitanjem svećeničkog spolnog zlostavljanja djece zbog čega je ozbiljno narušena vjerodostojnost Crkve te je summit već nazvan povijesnim.

“To me podsjeća na okrutnu vjersku praksu kakva je u prošlosti bila raširena u nekim kulturama, prinošenje ljudskih žrtava – napose djece – kao žrtava u poganskim ritualima”, rekao je Papa.

U svojem zaključnom govoru posebno je inzistirao na zastranjenju pojedinih pripadnika klera “koji su postali instrument u rukama Sotone”.

“U zlostavljanju vidimo ruku zla koja ne štedi čak ni dječju nevinost”, rekao je Papa.

“Vrijeme je da poslušamo “odjek zatomljenog krika malenih” koji su bili izloženi “krvnicima” čija su “srca anestezirana licemjerjem i moći”.

“Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje. Mnoge žrtve skrivene u obiteljima i raznim društvenim sredinama to zahtijevaju” od nas, zaključio je Papa.

Kad je riječ o konkretnim potezima poglavar Katoličke crkve zatražio je jačanje naputaka koje biskupske konferencije diljem svijeta trebaju provoditi.

Razočaranje

“Nismo iznenađeni, razočarani smo”, rekao je Švicarac Jean-Marie Fuerbrigner nazočan na Trgu sv. Petra u Rimu i ocijenio “Iskreno, to je obično pastoralno blebetanje, okrivljuju đavla. Vrte se kao mačak oko vruće kaše kako ne bi izravno zagrizli u srž crkvenih problema”.

Papa je posvetio velik dio izlaganja statističkim podacima o zločinima spolnog zlostavljanja u svijetu na svim društvenim razinama, napose u obitelji, školama, sportskim društvima.

“To je univerzalni problem koji nažalost postoji gotovo posvuda”, ustvrdio je.

Papa Franjo u zadnje vrijeme hvalio je doprinos istraživačkog novinarstva koje je razotkrilo brojne skandale svećenika, ali je i upozorio da bi moglo biti i  zlonamjernosti.

Crkva mora “biti iznad svih ideoloških polemika i novinarskih politika koje često, iz različitih interesa, ne prezaju instrumentalizirati ni drame koje proživljavaju djeca”, ocijenio je.

U četiri dana konferencije Papa je želio da 190 sudionika sa svih kontinenata shvati da snose pojedinačnu i kolektivnu “odgovornost” pred tim skandalima.

Vjerodostojnost Katoličke Crkve, već  ozbiljno potkopana brojnim aferama, dodatno je narušena u 2018. otkrićem novih skandala u Čileu, u Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj.

Predsjednike 114 biskupskih konferencija, Papa je pozvao na “konkretan” rad tako što im je već u četvrtak podijelio smjernice postupanja koje sadrže 21 točku.

Organizatori su ponavljali da će biti doneseni akcijski planovi na kraju summita, svojevrstan “vademecum” s jasno popisanim koracima u postupku kod spolnog uznemiravanja i napada.

Tri člana Rimske Kurije govorila su o mogućnosti ukidanja “pontifikalne tajne” kad je riječ svećeničkom spolnom zlostavljanju. Oni traže više transparentnosti u sudskim postupcima koje provodi Crkva.

Navode da žrtve koje istupaju kao svjedoci nakon davanja iskaza nikada ne dobiju povratnu informaciju o tijeku procesa.

(Hina)

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.