Gupčeva lipa nominirana za Europsko stablo 2019. godine, i vi možete dati svoj glas

Svrha natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju brigu i zaštitu, a u njemu sudjeluje 15 država

Natjecanje za Europsko stablo godine dio je obitelji natjecanja za Stablo godine na našem kontinentu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središte pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.

Svrha natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju brigu i zaštitu. U natjecanju sudjeluje 15 država. Republika Hrvatska natjecanju se prvi put priključila 2018. godine kandidaturom platane na trgu u Trstenom. Sudjelovanjem Hrvatske u natjecanju promovira se prirodna baština države.

Ove godine na natjecanju Hrvatsku će predstavljati Gupčeva lipa iz Gornje Stubice koju je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Nominaciju je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt.

Gupčeva lipa je prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe.

Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače 2019. godine.

Glasati možete elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine:

https://www.treeoftheyear.org

Podržite ovo natjecanje i dajte svoj glas Gupčevoj lipipoziva Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije preko portala Zagorje.com.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.