6. Međunarodni natječaj za kratku ljubavnu priču “Moje drago serce”

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Karlovačke županije, dodjeljuju nagradu “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini. Koliko god bilo potresno, ovo slavno pismo svojom iznimnom toplinom svjedoči o jednoj velikoj i bezvremenskoj ljubavi:

“Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu Bratcu. Danas (s)mo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti. U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671. Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi. Groff Zrini Petar.”

Uvjeti natječaja “Moje drago serce” 2019.:

  1. Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu.

  2. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva.

  3. Priče ne smiju biti duže od 5 kartica teksta (9.000 znakova s prazninama).

  4. Priče ne smiju biti već objavljene.

  5. Priče se šalju u .doc zapisu na CD-u u jednom primjerku i obvezno u četiri istovjetna ispisa kuvertirana pod zaporkom i s rješenjem zaporke u zasebnoj zatvorenoj kuverti koja sadrži: ime i prezime, adresu, broj telefona i e-mail adresu autora. Navedeni podaci koristit će se isključivo u svrhu proglašenja dobitnika nagrada i kontaktiranja autora. Rješenje zaporke ne smije biti pseudonim, priče napisane pod pseudonimom neće se prihvatiti.

  6. Prijavom na natječaj “Moje drago serce” autori pristaju da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj njihove priče objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku.

  7. Nagrada za najbolje priče nosi naziv “Stjepko Težak” u spomen na znamenitog hrvatskog jezikoslovca rođenog u Ozlju. Dodjeljuju se tri novčane nagrade: 5.000 kn za prvu nagradu, 3.000 kn za drugu nagradu, 1.500 kn za treću nagradu. Još sedam priča bit će posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima. Proglašenje dobitnika održat će se krajem travnja 2019. u sklopu programa obilježavanja Dana grada Ozlja. Nagrade za najbolje priče dodijelit će se u svibnju 2019.

  8. Priče se šalju do 20. ožujka 2019. godine na adresu: Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Kolodvorska 1/A, 47280 Ozalj, Republika Hrvatska.
    Pristigle priče vrednovat će stručno povjerenstvo u sastavu: prof. dr. Julijana Matanović, književnica, Republika Hrvatska, prof. dr. Dubravka Težak, Učiteljski fakultet u Zagrebu, Republika Hrvatska, Jasmin Imamović, književnik i gradonačelnik Tuzle, Bosna i Hercegovina.

Sretno svim autorima! Radujemo se vašim pričama!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.