Češki parlament izglasao oporezivanje Crkve

Donji dom češkog parlamenta u srijedu je izglasao oporezivanje isplata koje Crkva dobiva kao nadoknadu za zapljenjenu imovinu tijekom komunističke vladavine, što je bio ključan zahtjev sadašnje Češke komunističke stranke

Zastupnici vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša i njihovi manjinski partneri soacijaldemokrati, pridružili su se komunistima i stranci krajnje desnice Sloboda i izravna demokracija (SPD) pa je prijedlog zakona prošao sa 106 glasova. Donji dom ima 200 zastupnika.

Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj mjeri katoličkoj, počele su 2013. i iznose dvije milijarde kruna (560 milijuna kuna) godišnje u razdoblju od 30 godina.

One pokrivanju crkvenu imovinu koju su joj komunističke vlasti zapljenile nakon Drugog svjetskog rata, a vlasti je nisu mogle vratiti prema zakonu o restituciji, jer su, na primjer, promijenile vlasnika u međuvremenu.

Zakon mora potvrditi i češki senat, a neki su zastupnici već najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti.

Crkvene vlasti, čiji je utjecaj na češko društvo sve manji, suočene su i s postupnim smanjenjem doprinosa vlade plaćama svećenika i ostalim crkvenim troškovima.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.