Teroriziraju vas pirotehnikom? Zapaprite im visokim novčanim kaznama!

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete opravdano pozvati policiju ako, primjerice, djeca u dane prije Božića bacaju petarde i uznemiravaju vas i, recimo, vaše kućne ljubimce? Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od prošle godine propisuje novčane kazne do 15 tisuća kuna za prekršitelje.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Tako u članku 90. zakona stoji da će se novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba ako je mlađa od 18 godina, a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3. Uporaba pirotehničkih sredstava ove kategorije, uz neke iznimke, dozvoljena je građanima starijim od 18 godina isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Što spada u kategorije F2 i F3? Sve jače od F1 kategorije pirotehničkih sredstava, koja obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari: bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, naboje za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Uporaba sredstava iz F1 kategorije dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F3 kategorije, dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja, kako smo već napomenuli.

No naglasimo da je i u to vrijeme izričito zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi. Dakle, ako vas teroriziraju pirotehnikom, slobodno pozovite policiju u gore navedenim slučajevima.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.