Nadarena djeca naše su prokletstvo

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Znate li tko je bila Vilma? Kraljica Holandije, a na tron je zasjela s 10 godina.

Znate li tko je bio Karlo IX? Kralj Francuske, na tron zasjeo također s 10 godina.

Ima tih primjera još, no za ovaj tekst mi nisu važna imena, nego činjenica da su nekad djeca postajala kraljevi i kraljice. Stoga se pitam, zašto danas djeca ne bi mogla postati direktori? Ionako sve ostaje u obitelji!

Za one koji kažu da direktor treba imati diplomu odgovaram da se slažem. Što je pozicija Sveučilišta u Zagrebu na rang listi niža,  ponuda diploma na tržištu veća je nego ikada, cijena uopće nije u pitanju. Na kraju krajeva, ne plaća se sve novcem, postoji razni oblici plaćanja: materijalni, nematerijalni, statusni, seksualni, pokretnine, nekretnine, kumstva…

I tako imamo tamo neke 23-godišnjake koji su nekakvi savjetnici. Što li pobogu oni s 23 godine savjetuju? Kako dobro popušiti? Imamo neke 24-godišnjake koji su glasnogovornici. Koliko glasno oni pobogu mogu govoriti? Ima još više tih dvadeset i nešto godišnjaka koji postaju direktori ne baš malih i nepoznatih firmi. Što je predivno, pa na mlađima svijet ostaje!  No može li se dobiti takav položaj, a da nemaš potrebnog iskustva? Znanje je itekako važno, no iskustvo nije ništa manje nevažno. Za iskustvo je očito da ga nemaju, a u znanje počinjemo sve više sumnjati.

Pa gdje je to znanje? Znanje odlazi u svijet, u napredni svijet! Jer u naprednom svijetu znaju da su napredovali zahvaljujući znanju i primjenjivanju iskustva. To znači i da sam pogriješio u uvodu, itekako je važno ime – pravo ime otvara položaje i funkcije, u Hrvatskoj naravno!

Donirajte Udrugu Mlada pera
Kod nas je napredak kad se usvoji amandman oporbe, jer oporba daje amandman u korist građana. No vladajući odbijaju redom amandmane oporbe, ne zato što su loši, nego zato što potiču od oporbe. Da je potekao iz redova vladajućih, konferencije za medije održavale bi se 24/7 jer eto, radi se za dobrobit građana. No nije, a zna se kako funkcionira dinastija! Evo jedan izazov za statistiku, od devedeset prve do danas, koliko je oporba dala amandmana, a koliko su ih vladajući prihvatili? Nekad bi se takav postupak, odbijanje i sprječavanje nečega što je u korist domovine nazvalo veleizdajom, no napredujemo pa se danas to naziva čvrstim stavom i podjebavanjem oporbe.

Da je znanje nebitno, pokazujemo i odnosom prema mladim matematičarima, fizičarima, kemičarima, biolozima…općenito svim prirodnim, humanističkim i novije strukturnim znanostima. Kakav je to odnos? Ukratko, tko ih jebe! Samo jedna stvar se računa: igranje loptama! A i tu dolazimo do kontradiktornosti: s jedne strane slavimo i cijenimo samo uspjeh s loptama, s druge strane govore da je štetno kad se sam igraš s lopticama!

Kad uzmete sve u obzir uopće nema dileme je li čovjeka potekao od Adama i Eve ili evolucijom! Obje verzije su točne! Cjelokupno čovječanstvo je nastalo evolucijom samo su Hrvati potomci Adama i Eve  od kojih tanka većina još živi u raju koji se ne zove Eden nego, naravno, Hrvatska! Imamo predivno more koje nije naše, imamo divne rijeke koje nisu više naše, imamo ravnice (Bogom dane, naravno!) koje više nisu naše, imamo brda i planine s autohtonim vrstama života i biljaka koje više nisu naše. Pitam se samo kad će nas gospodin Đavao kazniti jer smo rasprodali Raj, jer se nama ne da s time zajebavati. S time nek’ se zajebavaju ove napredne budale iz ostatka svijeta, glavno da mi imamo svoju viziju raja, u kojem smo, baš kao Adam i Eva, goli i bosi. I glavno da znamo s loptama. Ma čije da su!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.