Rumunji odbacili hrvatsku definiciju braka

Referendum u Rumunjskoj održan u nedjelju 07.10.2018. godine, koji je trebao unijeti u Ustav definiciju braka kao zajednicu muškarca i žene, nije uspio budući da je na njega izašlo oko 21 posto registriranih glasača, objavljuje Liberal. Prema rumunjskom zakonu, da bi referendum bio valjan, na njega treba izaći najmanje 30 posto registriranih glasača (punoljetnih građana Rumunjske) plus jedan.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Ovo je iznenađujuća vijest budući da je referendum podržala velika većina političkih stranaka u ovoj zemlji – od desnice do ljevice, uključujući dvije najjače stranke: vladajuće socijaldemokrate i najjaču oporbenu, konzervativnu Narodnu stranku. Referendum je podržala i Rumunjska pravoslavna crkva koja ima snažan utjecaj budući da je Rumunjska među 3 zemlje s najvećim udjelom aktivnih vjernika u Europskoj uniji.

Protivnici referenduma, predvođeni LGBT udrugama i nekim liberalnim političarima, pozvali su glasače na bojkot tvrdeći da je to najbolji način da se referendum odbaci. Pokazalo se da je to bila ispravna strategija.

Kako su se izjasnili liberali? Unija za spas Rumunjske (koalicija centrističkih i klasično liberalnih stranaka) koja je po anketama treća u zemlji, pozvala je na bojkot iako su neki političari iz ove unije ostali suzdržani uz tvrdnju da je najbolje da svatko odluči prema vlastitoj savjesti. Nacionalna liberalna stranka (PNL), koja je više konzervativno-liberalna, bila je neutralna.

U svakom slučaju, Rumunji su iznenađujuće pokazali veću zrelost od Hrvata koji su prije 5 godina odlučili da žele spriječiti jednu sitnu manjinu od nekoliko postotaka građana da postigne bračnu ravnopravnost. I to u vrijeme dok nam je država bila u strašnoj ekonomskoj krizi, a mi smo se bavili definiranjem braka. Tragikomično.

Rumunji su nas lani prestigli u gospodarskom razvoju, a sada nas prestižu i u društvenom razvoju. Da, to je u većini slučajeva usko povezano jedno s drugim. Kad se povećavaju ekonomske slobode i prosperitet, građani postaju i društveno svjesniji, liberalniji.

Netko ima neovisnost, a netko samo slavi Dan neovisnosti!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.