Grad Čakovec nije organizator prikazivanja filma „Mit o Jasenovcu“

Povodom prikazivanja filma „Mit o Jasenovcu“ koji će se u srijedu prikazati u čakovečkom Centru za kulturu, odnosno napisa koji su se pojavili na društvenim mrežama i lokalnom tisku, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, dao je priopćenje u kojem stoji:

            Grad Čakovec nije organizator ni pokrovitelj prikazivanja filma „Mit o Jasenovcu“ koje će se održati u Centru za kulturu Čakovec, a ponajmanje podupiratelj  teza koje autori filma i knjige zastupaju i promoviraju.

             Centar za kulturu Čakovec autonomna je ustanova te se u njihov repertoar Grad Čakovec ne miješa. Prema riječima ravnatelja ove ustanove, termin je zakupila Općina Selnica te ga je prema važećem cjeniku i platila. Centar za kulturu svima zainteresiranima svoj prostor u slobodnim terminima iznajmljuje, ne preispituje njihove motive, pogotovo kad je u pitanju jedinica lokalne samouprave.

             Bez obzira što je pravo na iznošenje vlastitog mišljenja osnovno demokratsko pravo,

Donirajte Udrugu Mlada pera
osuđujem sve pokušaje povijesnog revizionizma, pogotovo onaj koji se odnosi na razdoblje 2. svjetskog rata.  Razdoblje 1941. do 1945. godine, odnosno razdoblje marionetske Nezavisne Države Hrvatske, najmračnije je doba hrvatske povijesti. Pod ustaškom zastavom, počinjeni su brojni dokumentirani i dokazani zločini nad pripadnicima drugih naroda, vjera te neistomišljenicima, bez obzira na dob ili spol. Crni je simbol tog razdoblja upravo logor Jasenovac. Svako umanjivanje zločina koji su u ime Hrvatske tamo počinjeni, čine ogromnu štetu Hrvatskoj i njenim građanima.

             Čakovec i Međimurje nisu direktno osjetili ustašku strahovladu, no u takvim logorima po Europi uništena je gotovo cijela čakovečka židovska zajednica. Brojni naši sugrađani u 2. svjetskom ratu, sudjelovali su u borbi protiv mađarskog, njemačkog i hrvatskog fašizma i nacizma, a zahvaljujući njima danas smo dio Hrvatske. To naglašavam u svim prigodama, a to čine i moji zamjenici. Oko toga koja je strana u 2. svjetskom ratu bila prava nikad nisam imao nikakve dvojbe.

             Na žalost, i taj film i knjiga, vrh su ledenog brijega pokušaja ponovnog tumačenja novije hrvatske povijesti. Ne samo ta, već i mnoge druge publikacije i inicijative usmjerene na umanjivanje ustaških zločina imaju potporu države, a često su iz nacionalnih izvora i financirane. Na taj im se način i inicijativama i njihovim autorima daje legitimitet. Duboko se nadam da oni koji antifašističku borbu žele prikazati kao zločinačku, a ustaše kao borce za slobodu, u svojem naumu ponovnog tumačenja povijesti neće uspjeti. Pogotovo kod nas, jer Čakovčani i Međimurci su uvijek znali koja je prava strana povijesti!

 gradonačelnik
Grada Čakovca
Stjepan Kovač

PS: Portal Međimurje info u potpunosti podržava priopćenje gradonačelnika Stjepana Kovača!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.