Zagrepčani Ivan i Stjepan imali su vjenčanje kao iz bajke u engleskom dvorcu

Ne bismo pretjerivali kada bismo vjenčanje Ivana i Stjepana Pavleka Posaveca usporedili s onim kraljevskim, napisala je za Index Ivana Ramić. Naime, ova dvojica Zagrepčana svoje su vjenčanje iz snova imali u engleskom dvorcu iz 19. stoljeća na imanju De Vere Horsley, nedaleko od Londona.

Ovaj par je svoje svečane trenutke podijelio sa 120 uzvanika i svi su oni odsjeli na raskošnom engleskom imanju koje je od 15. do 17. rujna bilo rezervirano samo za Ivana i Stjepana.

Ivan i Stjepan u vezi su 14 godina, a Ivan se u svom govoru našalio da je od toga 13 čekao da ga Stjepan zaprosi. “Nakon 14 godina, mogu konačno reći da sam suprug. Čekao sam da me Stjepan zaprosi oko… hmm, da se sjetim, oko trinaest godina. I znate što? Na kraju sam ja to učinio! Naposljetku, želim uživati u ovom prekrasnom okruženju dok sam još u svojim tridesetima”, rekao je tijekom govora.

 

Za ovu prigodu izradili su i posebnu web stranicu kako bi goste sa svim detaljima ceremonije upoznali prije samog dolaska. Uzvanici su mogli skinuti i mobilnu aplikaciju kako bi u svakom trenutku mogli provjeriti svaki detalj u vezi s vjenčanjem.

Pošto su mnogi uzvanici dolazili iz Hrvatske, bio im je osiguran i prijevoz od aerodroma do imanja. Na pitanje zašto baš Velika Britanija te jesu li razmišljali o tome da obred bude u Hrvatskoj, Stjepan je za Index odgovorio:

Donirajte Udrugu Mlada pera
“Glavni razlog je što u Hrvatskoj ni ne možemo imati obred ovakve vrste. Drugi razlog je i što u Velikoj Britaniji imaju jako lijepe dvorce. Ovaj dvorac u kojem smo bili je, primjerice, bio obiteljski dom obitelji Lovelace, u kojem je živjela Ada Lovelace, kći Lorda Byrona, slavna matematičarka za koju se kaže da je prva programerka u povijesti. S obzirom na to da sam te struke, pa je i dosta gostiju bilo te struke, ta činjenica da su tamo im je bila dodatni doživljaj.”

I zaista, među uzvanicima je bio velik broj uglednih hrvatskih i svjetskih poduzetnika te stručnjaka u raznim poljima. Bila je tu Dr. Céline Guivarch, francuska znanstvenica koja se bavi utjecajem klimatskih promjena na ekonomiju, odvjetnica Bojana Ivanišević, inače poznata po presudi Ustavnog suda kojom je omogućeno priznavanje drugog spola transseksualnim osobama u Hrvatskoj, poduzetnici Hrvoje Prpić i Alan Sumina te brojni drugi.

Osim same ceremonije, najemotivniji trenutak vjenčanja zasigurno su bili govori mladoženja i njihovih roditelja. Stjepan je u svom vjenčanom govoru otkrio kako je upoznao Ivana.

“Kad sam vidio Ivana prvi puta, osjetio sam déjà vu. Mjesecima nakon toga viđao sam ga svaki put kad bih izašao van. Htio sam razgovarati s njim svaki put kad bih ga vidio, ali nisam mogao skupiti hrabrosti! Konačno, u ljeto 2004. u kinu okuražio sam se poput vojnika i započeo razgovor. Taj trenutak hrabrosti
naposljetku se ispostavio kao najbolja stvar koju sam učinio i koja mi je promijenila život”, rekao je.

<

div class=”text”>

“Kad sam čuo da će doći do toga vjenčanja, znao sam da dečki neće potražiti salu u Zagrebu, nego da to morati biti dvorac na drugoj strani kontinenta! Doista prelijepo i jedinstveno mjesto”, rekao je Ivanov otac, Ivan Posavec.

“Moj sin je dobra osoba. Ponosan sam na čovjeka u kojeg je izrastao! Ponosan sam i na Stjepana, čovjeka kojeg je izabrao kao svoga partnera”, dodao je.

“Mislim da govorim u ime nas oboje kad kažem da je veliko zadovoljstvo stajati ovdje danas, ovoga dana koji je najispunjeniji ponosom u životu svakoga roditelja. Vidjeti svoga sina kako ulazi u brak s čovjekom svojih snova ispunjava me ponosom i uistinu sam sretna majka”, rekla je u svom govoru Stjepanova majka Božana Pavlek.

Najstarija osoba na vjenčanju bila je Stjepanova 82-godišnja baka Seka koja je tijekom putovanja imala i administrativnih problema, no ništa je nije spriječilo da prisustvuje najvažnijem danu u životu svog unuka. Ona inače živi u BiH, a ovo joj je ujedno bio i prvi put da putuje izvan granica bivše države.

Koliko su svoje uzvanike iznenadili odabirom mjesta za vjenčanje govori i ono što je u svom govoru na slavlju rekao kum Matija Birov.

“U redu, razumijem da ste htjeli imati svadbu u zemlji gdje sve zabave završe prilično rano kako biste izbjegli hrvatske običaje koji slijede iza ponoći, ali radi toga nas sve dovući ovdje… Stvarno? Organizirati vjenčanje na tako kompliciran način, dovesti mene (i, vjerujem, još neke od vas) daleko van udobnosti uobičajenih hrvatskih vjenčanja, a u isto vrijeme ponuditi nam zanimljiva nova iskustva… Ovo mora da je Stjepanova ideja! Da, da, on je takva osoba. I to je upravo ono što toliko volim kod njega”, rekao je Birov i nasmijao uzvanike.

Inače, ako se strani državljanin odluči vjenčati u Velikoj Britaniji, mora se za ceremoniju prijaviti barem mjesec dana ranije. Uvjet je jedino da par mora boraviti negdje u zemlji na osam dana prije nego što prijavi vjenčanje.

“Hrvatska je i na ovaj način odlučila tjerati svoje uspješne građane u inozemstvo, tako da im uskraćuje pružati usluge državne uprave, pa se mi imamo opciju obratiti engleskom matičaru i usput tamo njima ostvariti zaradu u turizmu”, dodao je Stjepan.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.