Sloboda govora nije i ne smije biti govor mržnje

Par proteklih dana često se spomenula sloboda govora.
Koja je najveća opasnost za slobodu govora?
Generaliziranje!
Nikad i nigdje nije apsolutno sve jednako. Po bilo kojoj osnovi: rasnoj, vjerskoj, spolnoj, financijskoj, društvenoj itd. različitost je prisutna. I svagdje ima pozitivnih i negativnih strana, ljudi, običaja.
Sloboda govora znači izreći svoje mišljenje, dati svoje prijedloge, iznijeti kritiku, suprotstaviti poglede! Ali ako je nešto u nekoj skupini negativno, proglašavati cijelu tu skupinu negativnom to nije sloboda govora, to je govor mržnje!

Donirajte Udrugu Mlada pera
Kažu svi su političari isti! Da, osim onog Vašeg omiljenog!
Jesu li svi branitelji isti? Naravno da ne! Pravi branitelji su se borili, lažni trguju onime što su pravi izborili, a na žalost zbog lažnih i izgubili!
Jesu li svi vjernici isti? Naravno da ne! Ima ih onih koji zaista žive svoju vjeru i poštuju druge, a ima ih onih koji pod krinkom vjere šire mržnju prema drugima, dajući savjete i tražeći od drugih ono čega se ni sami ne drže!
Jesu li svi dužnici isti? Naravno da ne! Ima ih koji su dospjeli u dugove zbog životnih potreba, a ima ih koji žele najskuplji mobitel, a nije im važno što nemaju onda za kruh i režije.
Jesu li sva djeca ista? Jesu! Razigrana, druželjubiva, darežljiva, komunikativna prema svakom drugom djetetu bilo koje boje kože ili vjere tako dugo dok ih odrasli ne zaraze „virusom on je drugačiji“ i uvuku u govor mržnje!
Čak i među HDZ-ovcima i SDP-ovcima bi se uspio pronaći neki dobar lik. U HNS-u poznam jednog. Osobno poznam i neke dobre Rome. Ako je i jedan jedini različit i pozitivan, zaslužio je da ne bude svrstan sa svima ostalima u isti u koš. Ako je nas nekolicina koja se bori protiv mase i tražimo podršku, onda i taj jedan ima pravo na podršku, a ne biti strpan u isti koš.
I zato je sloboda govora nužna, a svaki govor mržnje treba bezrezervno osuditi!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “Sloboda govora nije i ne smije biti govor mržnje

  • Osobno poznam neke dobre Rome?!
    Pa to je govor mrznje

Comments are closed.