Zagorci, ovo vam moram reći!

Obećali ste ženi jednodnevni izlet u nedjelju i uzdate se last minute ponudu turističkih agencija za jednodnevne izlete. Pogađate i sami, to ne postoji. I zato morate sami smisliti kuda i kako. Ja sam smislio izlet u Muzej krapinskih neandertalaca jer tamo još nismo bili, a uzmemo za svaki slučaj kupaće i ručnike ako se slučajno zalomi da bude tako vruće da se negdje i okupamo. Mislim, odabrao sam taj muzej iz dva razloga:

  • prvi: da održim obećanje za jednodnevni izlet,
  • drugi: da velim tim neandertalcima da smo negdje u daljnoj evoluciji debelo zajebali!
Muzej krapinskih neandertalaca
Gospodin iza je ljubazno ponudio ako se žena želi riješiti mene ili ja nje on to može srediti da izgleda kao nesreća

 

Muzej krapinskih neandertalaca
Ova simpatična mačkica bi uklonila sve tragove postojanja nekog tijela

Vjerovali ili ne, razgledavanje muzeja može čovjeka izgladnjeti. Pitam GPS Route finder za restorane u blizini i za oko mi zapne Restoran-dvorac Mihanović, udaljen desetak kilometara. Deset kilometara plus-minus, krećemo.

Ja bi u klimatiziranoj sali i pokraj utičnice da punim mobitel, žena želi na terasu. Na terasi hlad, lagani ugodan povjetarac jačine i svježine kao da je reguliran nekim termostatom i pogled na, nećete vjerovati, Terme Tuhelj. Kako sam ponosan sam na sebe što sam se sjetio da ponesemo kupaće!

I tu negdje počinje dio kad vam, dragi Zagorci, moram reći da niste normalni. Vidim ja, nekih desetak kilometara do Dvora Veliki Tabor, pa isto tako desetak kilometara do dvorca Miljana, pa desetak kilometara do dvorca ovog, pa onog! Pa dobro Zagorci, znate li vi graditi i nešto drugo nego samo dvorce!? No što ću, deset kilometara plus-minus, krećemo put Velikog Tabora.

I dok na cijelom svijetu postoje samo dva zavoja: lijevi i desni, u Zagorju ih ima mali milijun pa vam put od desetak kilometara ne traje samo desetak minuta no za to su Zagorci našli odlično rješenje, osim uživanja u lijepoj prirodi i unikatnim kapelicama pažnju morate usmjeravati i na originalne kuće koje se znaju iznenada pojaviti.

Dvora Veliki Tabor
Ova slika je ukoso, a uskoro ćete saznati i zašto

Dvora Veliki Taborjoš malo i saznat ćete zašto

Dvora Veliki TaborKad bi jednom kratkom rečenicom trebalo opisati razgledavanje ovog dvora, to bi bila rečenica: “Tu smo već bili?'”. Jer ova šestero-osmero-desetoro-vragćegaznati koliko kutna utvrda, sa bezbroj isprepletenih stepeništa vas vrti u krug i dok mislite da ste u prizemlju vi ste na drugom katu s druge strane te normalno nemate blage veze gdje jeste, a gdje niste bili. I normalno da onda više ne vidite ravno!

Stephan Lupino: Lupinizam
Imali smo sreće i vidjeli u Velikom Taboru djela Stephana Lupina.

Do dvorca Miljana GPS kaže 4 kilometra. Četiri kilometara plus-minus, krećemo put Miljane. Privatan posjed pa ne možemo unutra, no divimo se izvana, ne samo dvorcu nego i uređenoj okolici.

Dvorac Miljana

I tako, kad smo krenuli na put, do cilja nam je trebalo 67 km, a sad nam odjednom natrag do kuće treba 126 km. To je plus-minus 10 kilometara pa nekoliko puta. GPS Route finder dobiva zadatak da nam pokaže najkraći put kući, a on vodi kroz Kumrovec. Pa mislim, što sad, idemo kroz Kumrovec. I što smo bliže Kumrovcu, to su češće crkve na vrhovima brda. Kod Kumrovca već skoro 1 brdo = 1 crkva. Odlučujemo da i tu stanemo i razgledamo. I kad smo ugledali pravo pravcato uređeno etno selo nismo požalili ni sekunde. Jer kad je cijelo selo muzej i to osmišljen i uređen muzej nema izgovora što se niste zaustavili i razgledali ga. Hiže zidanke i hiže mazanke, u svakoj kući predstavljen po jedan tradicijski obrt, običaji iz života nekadašnjeg žitelja Hrvatskog zagorja, zagorska svadba, potočić u kojem plivaju ribice ( a vidjeli smo i zmiju) daju gotovo idiličan ugođaj, iako život zagorskog seljaka i težaka nekad je bio sve samo ne idiličan.

Muzej "Staro selo" Kumrovec
Muzej “Staro selo” Kumrovec
Muzej "Staro selo" Kumrovec
kuća s tkalačkim motivima
Muzej "Staro selo" Kumrovec
malo vode u potoku, no ima ribica
Muzej "Staro selo" Kumrovec
u mnogim kućama su lutke koje dočaravaju što se i kako u toj prostoriji radilo
Muzej "Staro selo" Kumrovec
Ah da, ne znam da li sam spomenuo da je Kumrovec rodno mjesto Josipa Broza Tita? I neka vas ta činjenica nikako ne obeshrabri da posjetite ovo etno selo. Ima se puno toga odličnog za vidjeti i bez posjete Titovoj kući. Bilo je svakakvih registracija, ali dominirale su slovenske.
Muzej "Staro selo" Kumrovec
Na kraju krajeva, možete odigrati i šah!

I onda napokon krećemo kući, vrlo zadovoljni svime što smo taj dan vidjeli i gdje smo sve bili! Zagorci, nemate se čega sramiti, samo nemojte živjeti na staroj slavi! Pričate viceve o tome kako Zagorci mogu puno popiti, a čovjek bi skoro dehidrirao tražeći krčmu putujući po Zagorju uzduž i poprijeko! Neka vam međimursko Nedelišće pokaže koliko krčmi dolazi na (ne)koliko stanovnika!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.