Preminula Aretha Franklin

U svome domu u Detroitu, okružena obitelji, u dobi od 76 godina preminula je kraljica soula Aretha Franklin, višetruka dobitnica Grammyja. Aretha Franklin, pjevačica najpoznatija po hitovima ‘Respect’ (1967) i ‘I Say a Little Prayer’ (1968), oboljela je od raka 2010. godine.

Posljednji put je nastupila u studenom prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup njezin prijatelj i novinar Roger Friedman je tada poručio: Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju.

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih, 1987. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće.

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’(1968), ‘Day Dreaming’ (1972), ‘Jump To It’ (1982), ‘Freeway of Love’ (1985) i ‘A Rose Is Still A Rose’ (1998).

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

RESPECT je jedna od najpoznatijih pjesama Arethe Franklin koja je s vremenom stekla titulu feminističke himne. Međutim, malo ljudi zna priču koju krije ova pjesma.

Kad je tek napisana, Respect je govorila o muškarcu koji traži od svoje supruge da ga ostavi na miru. Aretha Franklin bila je ta koja je u pjesmi prepoznala potencijal te odlučila tradicionalna uvjerenja koja je pjesma propagirala pretvoriti u nešto sasvim drugačije. Promijenila je stihove i dodala legendarni R-E-S-P-E-C-T.

Originalne stihove otpjevao je Otis Redding 1965. godine. Dok je on pjevao o umornom radniku koji dolazi kući nakon smjene te traži od supruge da ga ostavi na miru i “pokaže malo poštovanja”, Aretha je pjesmu pretvorila u himnu ponajprije Afroamerikanki, a onda i ostatka žena diljem svijeta.

Samo nekoliko mjeseci nakon što ju je Aretha preuzela, čak je i Otis priznao da ta pjesma pripada samo njoj, oduvijek.

“Sljedeća pjesma je pjesma koju mi je jedna djevojka ukrala”, našalio se 1967. godine prije izvođenja te pjesme na jednom festivalu u Kaliforniji.

Aretha je bila skoro pa nepoznata pjevačica iz Detroita kad je sa sestrama Ermom i Carolyn snimila tu pjesmu u studiju. Ubrzala je i ritam pjesme te joj dala potpuno novu energiju. Kasnije su glazbeni stručnjaci govorili da ona nije samo promijenila stihove i brzinu te pjesme, već joj dala sasvim novu dušu.

Ta pjesma joj je donijela dva nova Grammyja i stvorila od nje pravu zvijezdu, ali joj i dala titulu ikone žena diljem svijeta.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.