Kako zagorčati život budućim šefovima

Cijela ova priča je fiktivna i svi likovi su izmišljeni s lažnim imenima, oni uopće ne postoje i ako se oni pravi prepoznaju u njima, neka nikome ne vele jer niti ne mogu reći budući da su izmišljeni. Dakle, Selena, Danchy i Kemal, vi ne postojite, vi ste izmišljeni. Nemojte da me sutra negdje zeznete da postojite jer vam ja i opet ponavljam da ne postojite. Pa valjda sam si ja dovoljno dobar s vama da znam da li postojite ili ne!

Dakle, lako je u obiteljskim firmama. Tamo se zna da na mjesto sadašnjih šefova dolaze sinovi, kćerke, zetovi, jedino snahe nisu baš uvijek sigurne, ali to nije važno za ovu priču. Sinovi i kćeri obično završavaju škole koje imaju strukovne veze s tim obiteljskim biznisom.
U srednjim i državnim firmama na šefovska mjesta dolaze oni koji imaju bolje političke veze, imaju rođake koji su colali predizbornu kampanju ili su na neki način potrebni vladajućoj stranci, pa tu dobro prolaze i priljepci iz stranaka priljepaka koje su se svojim glasom-dva prilijepile uz vladajuće. Tu strukovno zvanje i diploma uopće nisu bitni, iako vam se može srediti da kupite diplomu ili falsificirate diplomski i to po akcijskim cijenama.
U jako velikim firmama treba razlikovati šefove, direktore i menagere. I treba razlikovati je li to firma u stranom ili domaćem vlasništvu! Pa ćemo mi našu Selenu, Danchya i Kemala smjestiti u jednu veliku firmu u stranom vlasništvu s domaćim direktorima iz drugog podneblja kojima je posvećena ova fiktivna priča u fiktivnoj firmi s fiktivnim zapetljajem i raspetljajem, a koje obično za ove pogonske šefove unaprjeđuju ili bolje radnike ili radnike s dužim stažom ili po nekoj trećoj liniji (da vam ne bi slučajno pala na pamet vodoravna linija!).

Selena je malo simpatično zlo, studentica odgovarajuće struke za firmu gdje je njena mama šefica jednog pogona i gdje ona zarađuje za studentske troškove. Znači kandidatkinja za buduću šeficu jer em to studira em joj je mama već tu šefica.

Danchy je mlad momak koji ima jednu veliku manu: on nikad nikom ne zna reći ne! Pitam se, onako potajno, je li ga koji gay već što upitao što bi se moglo nazvati provokativnim s obzirom na to da on uvijek odgovara s da i može. A to znači da on praktično zna sve poslove u tom pogonu i upoznat je s cijelim proizvodnim procesom jer nikad nijedan posao nije odbio, pa je to veliki plus za potencijalnog budućeg šefa.

Kemal je, to je važno napomenuti za ovu priču, Bosanac! To nije važno iz nekih rasnih razloga već iz praktičnog razloga. Naime, on prvo mora postati međimurski zet i uklopiti se u međimurske statistike da bi ušao u konkurenciju za budućeg šefa. I stoga on svoju predšefovsku kampanju započinje s parolom “Bosanac voli, Bosanac pati, Bosanac će i da krati!”

Dakle, imamo troje potencijalnih budućih šefova. Njihov najteži zadatak sada je da si budu u dobrim odnosima sa svojim trenutnim radnim kolegama jer tko zna, možda će i njihov glas biti važan kad će se predlagati  i birati novi šef! Stoga bi bilo možda mudro napraviti neko sučeljavanje kandidata čisto da vidimo koji ima bolje preference za laganje: o većoj plaći, kraćem radnom vremenu, raznim bonusima itd. Postavljati im pitanja i tražiti odgovore na neke svakodnevne neugodne ili nepredviđene situacije te tražiti da odgovore kako bi oni to riješili. U tom procesu eliminacije navesti ih da se pokolju kao u Igrama gladi, pa kad ostane samo jedan, toga ćemo lako i mi radnici sami riješiti pa da možemo ubaciti nekog novog kandidata po našem ćeifu. Ako naravno, prije ne odemo u penziju. Naravno da bi između redaka našim kandidatima napomenuli da nam ni u ludilu ne šalju nikakve darove na našu kućnu adresu koju bi onda precizirali. Zatim bi tražili od njih da iznesu svoje iskreno mišljenje o onim visokim šefovima, što bi naravno potajno snimili u slučaju da nam zatreba, ne daj Bože!

Za cijelo to vrijeme eliminacijskog procesa važno je da im se stalno daje do znanja da moraju biti kooperativni, pa premda to značilo i da ponekad odrade nešto umjesto nas ostalih. Pa Bože mili, moraju biti uzor! Ako nekome od nas ostalih zatreba izvanredni slobodan dan ili tjedan oni moraju biti spremni da uskoče umjesto nas jer moraju pokazati koliko im je stalo do firme!

I dragi moji, kad prođu svu tu torturu, sve te testove, sve ispite, spletke i intrige, to više nije sposobno da bude šefovski kandidat nego im samo možete nabaviti uputnicu za Vrapče.

Ali jedno onako čisto filozofsko pitanje: Selena, Danchy i Kemal, koga bi vi sami izabrali između sebe za šefa?

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.