Oglasi

ANKETA: treba li sankcionirati političare koji potiču mržnju i podjele?

Da smo podijeljeno društvo to već znaju i vrapci na grani, i domaći i strani. Ne mislim naravno na podjele po vjeri, rasi, spolu i bogatstvu, nego na podjelu u koju je uključeno sve ovo prethodno nabrojeno – političku podjelu.

Koliko god mnogi od nas zatvarali oči pred time, no činjenica je da, osim neukosti i neznanja, na podjele jako utječu, dapače i potiču ih mnogi političari. Od lokalnih načelnika preko gradonačelnika do saborskih zastupnika i ministara u Vladi, a svoj doprinos podjelama revno daju i premijer i predsjednica. I ne bi ta podjela sama po sebi bila toliko zlo da je se ne zalijeva i pothranjuje mržnjom. Zapravo, samom tom političkom podjelom namjerno se potiče mržnja, jer tako je najlakše zadržati moć.  Još je Julije Cezar u tri riječi pretočio kako je najlakše zadržati moć: Divide et impera ili u prijevodu Podijeli pa vladaj!

U vrijeme izbora, bilo kojih izbora, 99% posto političara obećava da će raditi u korist SVIH mještana, građana, stanovnika, birača itd. Kada osvoje vlast, 99% njih radi u korist sebe i onih koji im mogu pomoći u ponovnom osvajanju te vlasti. Kad su izbori, govore o zajedništvu, udruženim snagama, timskom radu, nacionalnom jedinstvu i slično. No kad su na vlasti, svaku moguću priliku koriste za sijanje mržnje.

Taman se stiša buka oko nečega, a tamo neki načelnik se sjeti objaviti post kojim (i) opet poziva na podjele i podržava komentare mržnje. Taj načelnik, koji bi morao raditi na širenju mira, zajedništva, razvoja i boljitka, upravo kad se sve smiri ponovo muti vodu i poziva na podjele opravdavajući ih nekom svojom verzijom demokracije. I otvoreno potiče dijalog mržnje!

Načelnici, gradonačelnici, župani, zastupnici, ministri, premijer i predsjednica su javne osobe, birane od naroda, koje bi trebale raditi za dobrobit tog naroda, CIJELOG naroda, bez obzira na spol, rasu , (ne)vjeru, materijalna dobra. Poticanje na mržnju bi samo po sebi trebalo biti kažnjivo djelo, no javne osobe, političare koji potiču na mržnju, njih bi trebalo dodatno sankcionirati i momentalno maknuti s funkcije/položaja jer su prekršili prvo i najosnovnije pravilo: oni trebaju sprječavati mržnju, a ne poticati je!

Odgovorite u anketi bi li trebalo sankcionirati političare na bilo kom nivou koji potiču na mržnju i na podjele? I ako da, u komentaru napišite kako!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Oglasi
Gabi prijevodi
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.
%d blogeri kao ovaj: