Tko sve u Međimurju ima 5.0 iz transparentnosti proračuna?

Institut za javne financije redovito provodi istraživanje o transparentnosti proračuna svih općina, gradova i županija u Hrvatskoj, tj. 576 lokalnih jedinica. Riječ je o istraživanju prosječne proračunske transparentnosti koje je mjereno brojem službenih dokumenata objavljenih na službenim web stranicama županija, gradova i općina.

Ocjenjivalo se ocjenama od 1 – 5. Tako općine u Hrvatskoj imaju prosječnu ocjenu 3,3, gradovi prosječnu ocjenu 4, a županije 4,9.

Voditeljica Instituta za javne financije Katarina Ott istaknula je kako su razlike i dalje prevelike, posebno među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obaveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija. Kako bi dobiveni rezultati bili još pregledniji, izrađena je i interaktivna karta koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

„Peticu“ u spomenutom istraživanju dobila je Međimurska županija, čime je potvrdila ocjenu od prošlogodišnjeg istraživanja visoke transparentnosti, s time da se prilikom kreiranja ovogodišnjeg proračuna dala prilika svim građanima da pošalju ideje i prijedloge, od kojih su neke bile uvrštene u županijski proračun za 2018.godinu. Tako će biti i ove godine – ističe župan Posavec.

Osim Međimurske županije, peticu su ove godine po prvi puta dobili gradovi Čakovec i Prelog, a od međimurskih općina najtransparetnije su Belica, Nedelišće, Dekanovec, Mala Subotica, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Vratišinec i Štrigova.

Od 25 općina i gradova u županiji, njih 11, odnosno 44% imaju najvišu moguću ocjenu, što je od prošlogodišnjih 32%, porast za 12%. Predstavljanje rezultata održano je u ponedjeljak, 02.srpnja 2018.godine u Zagrebu.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.