Pobjeda braće Sinković na najslavnijoj svjetskoj regati

Henley Royal Regatta najstarija je veslačka regata na svijetu, a održava se još od 1839. godine.

Pripremajući se treću regatu Svjetskog kupa, koja je na rasporedu sljedećeg vikenda u švicarskom Luzernu, braća Sinković pobijedila su na najstarijoj svjetskoj veslačkoj utrci.

Na putu do finala Sinkovići su eliminirali dvije engleske posade. Najprije Palmera i Pusinellija (za tri dužine čamca), a potom Glenistera i Rossitera (za dvije dužine i tri četvrtine čamca). U finalu su također bili vrlo uvjerljivi, ovaj put protiv Australaca Wattsa i Widdicombea, koji su bolje startali, ali su na sredini staze posustali ne mogavši pratiti ritam hrvatskog torpednog dvojca bez kormilara.

Henley Royal Regatta vozi se Temzom, a specifična je ne samo po tome što se odvija na rijeci nego i što je riječ o nizu nokaut utrka samo dviju posada pa gledatelji u jednom danu pogledaju i do 90 utrka.

Prva kraljevska regata održana je još 1839. kao jednodnevna sportska priredba. Već 1886. produžena je na tri dana, a 1906. i na četvrti dan. Nakon 147 godina od prve utrke, regata je postalo petodnevno veslačko događanje. Ova priredba jedna je od rijetkih u svijetu sporta koja se održava bez financijske pomoći sponzora iako njena organizacija stoji tri milijuna funti.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.