Pamtimo genocid u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava održat će komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici u srijedu, 11. srpnja 2018. u parku kod Predsjedništva Srbije s početkom u 20 sati..

Građani i građanke će poštovanje prema žrtvama genocida iskazati paljenjem svijeća kod fontane u parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine grada Beograda. (prilaz iz ulice Kralja Milana)

Smatramo da bez rasvijetljene ratne prošlosti, nema svijetle budućnosti za građane Srbije. Poštovanje žrtava genocida u Srebrenici od strane predstavnika vlasti mora biti osnova – ne samo deklarativne – već proaktivne politike mira i stabilnosti države Srbije.

Priliku da pokažu istinsku opredijeljenost za politiku mira, predstavnici vlasti Srbije imat će ovog puta pridruživanjem građanima Srbije na komemorativnom skupu žrtvama genocida u Srebrenici.

Kao i prethodnih godina Inicijativa od nosilaca izvršne, sudske i zakonodavne vlasti Srbije zahtjeva:

  • Usvajanje deklaracije Narodne skupštine, koja će na adekvatan način adresirati genocid počinjen u Srebrenici, kao i žrtve tog genocida;
  • Obilježavanje 11. srpnja kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici;
  • Efikasno procesuiranje ratnih zločina pri Odjeljenju Višeg suda za ratne zločine;
  • Poštovanje i uvažavanje presuda domaćih i međunarodnih sudova kojima se utvrđuju činjenice i odgovornost u vezi s ratovima u bivšoj Jugoslaviji;
  • Zaustavljanje promocija i glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca na političkim skupovima, državnim svečanostima i Vojnoj akademiji;
  • Puno sprovođenje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina za period od 2016. do 2020. godine, posebno u djelu koji se odnosi na unapređenje nastavnih programa – odnosno da u školama počne da se o zločinima govori na osnovu sudski utvrđenih činjenica.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.