Jagma za osobljem u trgovini

Šest mjeseci zaredom prodavači su najtraženiji ili među najtraženijima na tržištu rada u Hrvatskoj. Pokazuju to redovito istraživanje zagrebačkog Ekonomskog instituta sažeto u indeks OVI, ali i aktualni podaci s portala MojPosao prema kojima praktički nema značajnije trgovačke kuće koja ne traži prodavače.

  • Jednako kao i prethodne godine, dominantna zanimanja u objavljenim oglasima tijekom prvih šest mjeseci ove godine bila su prodavač, konobar, kuhar i vozač, dok je umjesto programera na peto mjesto zasjeo knjigovođa. Ovih prvih pet najtraženijih zanimanja činili su nešto iznad 37 posto ukupno objavljenih oglasa između siječnja i lipnja ove godine – navodi Ekonomski institut, čiji je indeks OVI, kojim se mjeri potražnja za radnicima, za lipanj ove godine za 25,2 posto bio veći u odnosu na isto razdoblje lani, što znači da je za 25,2 posto porasla i potražnja za radnicima.

Kada je u pitanju potražnja za radnicima u trgovini, trenutno je među trgovačkim kompanijama najaktivniji, prema oglasima na portalu MojPosao, splitski Tommy koji traži trgovce, mesare, poslovođe i drugo osoblje za svoj novi supermarket u Malinskoj na Krki. No, Tommy ima otvorena slobodna radna mjesta prodavača i u svojoj postojećoj mreži trgovina, od Splita do Dubrovnika i Rijeke. Većina Tommyjevih natječaja otvorena je do 24.srpnja i 1.kolovoza ove godine.

Iza Tommyja, među ‘perjanicama’ naše trgovine, po broju trenutnih otvorenih radnih mjesta prodavača, dolazi Tisak koji traže prodavače za tridesetak svojih prodajnih mjesta. Iako traže trgovce i za svoje kioske na sjeveru države, Tisak je ipak u najvećoj potrebi za radnicima u Istri i Dalmaciji. Osim trgovaca, Tisak traži i vozače, dostavljače i skladištare.

Veći broj radnika traži i slovenska Lesnina koja je nedavno proširila svoj trgovački centar na istoku Zagreba. Crodux je u potrazi za konobarima za ugostiteljske sadržaje na svojih dvadesetak crpki diljem države.

Prodavače, poslovođe, radnike u skladištima i ostalo osoblje u trgovini traže i Prima, Kaufland, Plodine, Emmezeta, Pevec, Spar, Petrol i Ribola. Prema podacima portala MojPosao prosječna neto plaća u trgovini trenutno iznosi 4701 kunu.

Kada su u pitanju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poslodavci u trgovini, prema tom izvoru, trenutno imaju 596 otvorenih oglasa. Među oglasima na HZZ-u ima i onih s 20 slobodnih radnih mjesta.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.