Matija Posavec u Brezovici održao govor kao izaslanik predsjednice Kitarović

Matija Posavec bio je jučer izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Brezovici gdje je održao govor.

Kazao je kako je osnivanjem prvog partizanskog obreda u Sisku u Hrvatskoj započela organizirana borba za slobodu i mir, a protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva. U nastavku je istaknuo da su antifašizam i Domovinski rat u temeljima moderne hrvatske države i da ne isključuju jedno drugo. Svaka podjela oko korisnih pitanja u hrvatskoj javnosti, napomenuo je, loše je za budućnost Hrvatske, kao i da je besmisleno svako stvaranje sukoba između onih koji su za antifašističku borbu i onih koji za Domovinski rat.

Napomenuo je da dolazi iz Međimurja, županije koja je po svojoj uređenosti, vrijednosti svojih ljudi, brizi o drugima, kulturi i solidarnosti, ulaganjima u život i njegovu kvalitetu jedna od predvodnica u Hrvatskoj, ali da nije bilo antifašističke borbe ne bi bilo ni hrvatskog Međimurja jer  nakon napada Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju Nijemci su već drugog dana okupirali Međimurje, predali ga Mađarima i do završetka rata Međimurje je bilo pod mađarskom okupacijom.

-Zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi i građanima Međimurja koji su u njoj sudjelovali taj je kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. Sudjelovalo je u tome oko 2.000 Međimuraca, a njih oko 1.800 ih je bilo zatočeno u logorima i zatvorima. Tako je bilo i s nekim drugim hrvatskim krajevima. Antifašistički pokret razvio se u Hrvatskoj kao nigdje u Europi. U odnosu na broj stanovnika Hrvatska je s oko 200.000 boraca potkraj rata imala najmasovniji pokret otpora podnijevši i najveće žrtve. Upravo zbog tih znanih i neznanih heroja nemamo pravo bilo kome dozvoliti da umanjuju veličinu njihove borbe i njihove žrtve, a još ih manje imamo pravo zaboraviti- napomenuo je u svom govoru u Brezovici.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.