Dejan Levačić: Kraljevski Renesansni Pjenušac Urtica

Renesansni festival u Koprivnici biti će mjesto gdje će se uz parfem Urtica, premijerno i exkluzivno moći degustirati domaći autohtoni prvi koprivnički pjenušac Urtica. Nakon dugih šesnaest mjeseci stvaranja pjenušca, vrijeme je da ge svima predstavim! – ističe tvorac pjenušca Dejan Levačić.

Odakle zamisao?

Kada sam prije nekoliko godina započeo proces kreiranja parfema od koprive, paralelno se rađala ideja da moram uz parfem kreirati i pjenušac od koprive. Osnove spravljanja pjenušca dobivam od vrsnih vinara / Sibon / u Međimurju, ali s velikom napomenom i naglaskom da se upuštam u podučje koje možda neće uroditi pozitivnim ishodom.

Koje je vino baza i ima li još koga da je sudjelovao u procesu stvaranja pjenušca?

Bijelo autohtono vino iz Koprivnice baza je pjenušca, dok su se mladi koprivnički vinari upustili u avanturu spravljanja pjenušca zajedno sa mnom.

Kraljevski Renesansni Pjenušac Urtica

Koliko je dugo trajao postupak stvaranja i kakav je pjenušac?

Šesnaest mjeseci trajao je proces nastajanja pjenušca, te želim napomenuti da sam prilikom stvaranja istog koristio sve ono što sam sam naučio prilikom kreiranja parfema i neke procese koji su nespojivi primjenio sam na pjenušac. Tako pjenušac ima prirodan miris i okus koprive, dok sam tonalitet zelene boje dobio isključivo na prirodan i ekološko čist način dugotrajnim postupkom. Ljetni, osvježavajuć, svježi pjenušac, s malim postotkom alkohola.

Ovo je samo izlet u svijet pjenušaca ili?

Vizija i želja mi je da ovu priču nastavim razvijati upravo u Koprivnici zajedno s mladim domaćim vinarima, a sve u razvoju turističko gastronomske ponude kako u Koprivnici, tako i izvan nje. Za Badnjak pripremam pjenušac od kruške. Limitirana edicija od 50 boca pjenušca. Franky je ime pod kojim ću ga predstaviti, a uspomena je na djeda i krušku koju je zasadio prije pedeset godina.

Reakcije i očekivanja od pjenušca?

Nezaobilazan proizvod u segmentu turizma, iz razloga što gostima možemo ponuditi autohtoni proizvod kojeg nemaju kod kuće, a koji će im ostati u sjećanju na odmor u hrvatskoj, kao i svima nama da svakodnevno uživamo u pjenušcu Urtica.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.