4400 beba prošle godine nije cijepljeno – treba li kazniti roditelje?

Lani je u Hrvatskoj rođeno 40.026 djece, a oko 4400 beba nije se cijepilo protiv ospica. Iako su roditelji, odnosno staratelji, prema zakonu obavezni cijepiti djecu, sanitarna inspekcija nadzorom je u cijeloj 2017. i 2018. uspjela pronaći samo 19 obitelji koje nisu cijepile djecu.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva ove je godine provela nadzor u 22 ordinacije (pedijatri, obiteljska i školska medicina), a lani u 76 ordinacija, a rezultati inspekcije su pokazali da je 19 roditelja odbilo cijepiti svoje dijete.

Kažnjeno samo 18 roditelja 

Protiv njih 18 podnijeli su obavezni prekršajni nalog i kaznili ih novčanom kaznom od 2000 kuna.

“Cijepni obuhvati protiv morbila (ospica), rubele i parotitisa u 2017. godini u primovakcinaciji su za Hrvatsku 88,97 posto, a u revakcinaciji 95,14 posto”, rekla je za Index epidemiologinja Sanja Kurečić Filipović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

To znači da 11 posto djece nije primilo prvu dozu cjepiva protiv ospica, a nešto manje od pet posto nije primilo drugu dozu cjepiva.

Djeca trebaju primiti dvije doze cjepiva MoPaRu (protiv morbila (ospica), rubele i parotitisa): prvu u dobi od godinu dana, a drugu u dobi od 6 ili 7 godina.

Kazna od 2.000 kuna

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ako roditelj ili staratelj ne izvrši obvezu cijepljenja protiv bolesti utvrđene Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, kažnjava se novčanom kaznom u iznosu 2.000 kuna.

“Ako predmetnu kaznu roditelj/ skrbnik ne plati ili uloži prigovor, razmatra je Prekršajni sud po žurnom postupku. O svemu poduzetom sanitarni inspektor obavještava i nadležni centar za socijalnu skrb i Ured pravobraniteljice za djecu”, stoji u odgovoru sanitarne inspekcije za Index.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

U Dubrovniku se sumnja na pojavu ospica

Sanitarna inspekcija u okviru svoje nadležnosti, kažu nam, obavlja poslove inspekcijskog nadzora u cilju i sa svrhom zaštite javnozdravstvenog interesa koji se ostvaruje provedbom mjera i postupaka koji su usmjereni na zaštitu zdravlja populacije određenoga područja ili cijele države.

“Na području sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti nadzire provedbu zakona i drugih propisa kojima se uređuju provedba posebnih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti od kojih je jedna imunizacija protiv određenih zaraznih bolesti.

Nadzor se provodi u ordinacijama liječnika /cjepitelja ( pedijatri, liječnici opće/obiteljske medicine i liječnici školske medicine) uvidom u podatke o procijepljenosti svakog pojedinog pacijenta koji podliježe obvezi cijepljenja”, rekli su nam u Sanitarnoj inspekciji.

Podsjetimo kako je u Opću bolnicu Dubrovnik u petak stigao pacijent za kojega se sumnja da je obolio od ospica, a prije toga je boravio u Albaniji gdje su već ranije izbile ospice baš kao i u ostalim susjednim zemljama kao što su Srbija, Makedonija, Crna Gora, BiH i Slovenija. U Srbiji je prošlog mjeseca umrla 15. žrtva epidemije, 11-mjesečna beba.

Dr. Kaić: Neki će radije platiti kaznu, nego cijepiti dijete

Upravo je informacija da se sumnja na ospice kod pacijenta u Dubrovniku izrazito zabrinjavajuća jer je procijepljenost na jugu Hrvatske izuzetno niska.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

U Dubrovniku je pala blizu 40-ak posto, a za kolektivni imunitet koji je potreban za brzi prekid širenja ove zarazne bolesti kako se ne bi zarazile osobe koje nisu cijepljene iz medicinskih razloga ili one kojima je imunitet oslabljen nekom drugom bolešću, nužna je procijepljenost od barem 93-95 posto.

Pitali smo epidemiologa dr. Bernarda Kaića iz HZJZ-a što misli jesu li kazne sanitarne inspekcije dovoljne i mogu li one roditelje koji se protive cijepljenju ipak natjerati da cijepe svoju djecu.

“Ne, da je ne znam koliko visoka kazna, oni koji se izrazito protive cijepljenju radije će platiti tu kaznu nego cijepiti dijete. Cijeli taj antivakcinacijski pokret je dosta jak i zato nastojimo javnost konstantno educirati o potrebi cijepljenja da nam se ne događa da ljudi umiru od bolesti koja se mogla iskorijeniti jer za nju postoji cjepivo”, rekao nam je dr. Kaić.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.