Hotelijeri podižu plaće, obećavaju ono što bi i inače zakonom trebali dati

SEZONA je pred vratima, a budući da brojni ugostitelji kukaju da ne mogu pronaći radnu snagu Index je istražio kakva je situacija u najvećim hotelskim grupacijama u Hrvatskoj.

Dok se neki žale na nedostatak sezonaca pa su ove godine prvi put krenuli s uvozom radne snage iz susjednih zemalja, drugi su pak tom problemu doskočili tako što su poboljšali radne uvjete.

Upravo se to dogodilo u jednoj od najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj – Valamar Rivieri. Kažu kako su povećali minimalna neto primanja i jamče 5000-7500 kuna svim zaposlenicima koji odrade puni mjesečni fond sati pa im se zato, tvrde, sezonci vraćaju.

Valamar će u sezoni zapošljavati više od 6600 ljudi

“Ove smo godine otvorili 600 novih radnih mjesta pa ćemo u sezoni 2018. zapošljavati više od 6600 zaposlenika koji će raditi u 30 hotela i 15 kampova od Istre i Kvarnera do Dubrovnika.
Također, ove ćemo godine ponuditi čak 1200 ugovora za stalnog sezonca i 400 novih ugovora za stalni radni odnos. Valamar Riviera pokrenuo je 2016. godine program Valamar +3 koji nudi niz dodatnih pogodnosti našim zaposlenicima na sezonskim poslovima koji uđu u mjeru stalnog sezonca te im se uvjeti maksimalno izjednačavaju sa zaposlenicima u stalnom radnom odnosu.

U tijeku je proces zapošljavanja i sve ide prema planu. Bilježimo zaista veliki interes za rad u našim objektima, a ono što nas posebno veseli je i iznimno velik broj kolega koji nam se iz godine u godinu vraćaju. Osiguravamo najbolje uvjete za sezonski rad u turizmu u Hrvatskoj što su prepoznali i naši postojeći i budući zaposlenici. Dvije trećine zaposlenika Valamara je lokalno stanovništvo iz naših destinacija, a ostali kolege nam stižu većinom iz kontinentalne Hrvatske. Tako da zaposlenike prvenstveno pronalazimo na hrvatskom tržištu rada”, odgovorili su iz Valamar Riviere za Index.

Navode kako kontinuirano ulažu u smještaj za sezonske radnike koji dolaze raditi iz drugih dijelova Hrvatske i regije.

U posljednje dvije godine u hotele za zaposlenike Kuće Valamar uložili su, dodaju, više od 60 milijuna kuna, a ove godine otvaraju i četvrtu Kuću Valamar koja će tako od ove sezone biti dostupna na dvije lokacije, u Poreču te u Krku i Rapcu.

“Sezonci u Valamaru imaju na raspolaganju kontinuirane edukacije i treninge, priliku za nagrade u okviru 21 programa nagrađivanja te mogućnosti napredovanja i razvoja karijere u svim segmentima turističkog poslovanja. Sezonski posao prvi je korak prema stalnom cjelogodišnjem poslu i razvoju karijere u najvećoj turističkoj kompaniji u zemlji”, kažu u Valamar Rivieri.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

HUP Zagreb koji drži Sheratone teško pronalazi osoblje u Dubrovniku

O problemima s nedostatkom radne snage progovorili su pak u također jednoj od najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj – HUP-u Zagreb – koja između ostalih drži hotele Sheraton u Zagrebu i Dubrovniku, zatim Westin, Panoramu, te ukupno četiri hotela u Dubrovniku, kao i luksuzne apartmane i vile u Srebrenom.

“Izazove u nedostatku osoblja imamo, kako u hotelima u Zagrebu tako i u Dubrovniku. Nedostatak radne snage naročito eskalira za vrijeme ljetne sezone na obali kada određen broj potencijalnih kandidata odlazi raditi na Jadran. Najteže nam je pronaći pomoćne radnike, sobarice i konobare”, kažu u ovoj hotelskoj grupaciji.

U hotelima u Zagrebu najveću prednost vide u tome što su u mogućnosti osigurati kadrovima posao tijekom cijele godine te tako osigurati njihov ostanak.

“Za određene pomoćne poslove angažiramo studente na povremeni rad. Surađujemo direktno i sa strukovnim fakultetima (turizam i ugostiteljstvo) gdje pokušavamo pronaći buduće zaposlenike recepcije, rezervacija i odjela hrane i pića”, kažu te dodaju kako dosad nisu uvozili radnu snagu.

Na pitanje kakve uvjete nude svojim zaposlenicima, ističu kako svim radnicima osiguravaju sigurnu plaću koja se uvijek isplaćuje u roku.

“Pored svih davanja koja se radnicima osiguravaju sukladno Kolektivnom ugovoru, dodatno radnicima u Dubrovniku osiguravamo smještaj i topli obrok”, stoji u odgovoru tvrtke HUP Zagreb.

Iz hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli također su nam rekli kako se trend sve težeg pronalaska kvalificiranih sezonskih radnika, uočljiv u posljednje tri do četiri godine, nastavlja i ove sezone.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Jadranski luksuzni hoteli daju božićnicu i bonuse, a počeli su i uvoziti radnike

“Kao i dosadašnjih godina u većini je hotela tvrtke Jadranski luksuzni hoteli najveća potreba za kadrovima u hotelskim operacijama. Sve sezonske radnike JLH u najvećoj mjeri zapošljava izravno, dok se usluge drugih tvrtki rjeđe koriste. Najveći broj naših sezonskih radnika dolazi iz kontinentalne Hrvatske, a od ove godine započeli smo i sa zapošljavanjem inozemnih radnika putem radne dozvole te ove godine očekujemo zaposliti između 10 i 20 osoba i to iz Bosne i Hercegovine i Makedonije”, kažu u JHL-u.

Navode kako “Jadranski luksuzni hoteli godinama kontinuirano ulažu u poboljšanje uvjeta rada svih svojih zaposlenih djelatnika bez obzira na trajanje ugovora, dakle uključujući i sezonske radnike. Svim sezonskim radnicima osiguran je besplatan smještaj i besplatan topli obrok te naknada pune cijene prijevoznih troškova. Svi zaposlenici JLH, kako sezonski tako i stalni, imaju i povlasticu besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja koje im osigurava poslodavac, te pravo na božićnicu u visini od 2.500 kn i prigodni poklon-bon u vrijednosti od 600 kn”.

“Kako je nedavnom promjenom poreznih propisa, od ove godine za sezonske radnike neoporeziv trošak smještaja i prehrane, odluka je poslodavca da cjelokupnu tako ostvarenu uštedu preusmjeri u plaće. Također, dosadašnja praksa JLH je da tijekom glavne sezone radnicima pored plaće isplati i stimulaciju u vidu ljetnog bonusa u novčanom iznosu od 1.000,00 kn neto za sve radnike, što će vrijediti i za 2018., a neovisno o predloženim poreznim izmjenama od 1.svibnja 2018.g. uslijed će i povećanje osnovne plaće za 3,9 posto, u odnosu na prethodnu godinu”, kažu nam u JLH-u.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i tvrtka Laguna Novigrad d.d. koja upravlja turističkim brendom Aminess Hoteli i Kampovi potpisali su novi kolektivni ugovor kojim je osigurana najveća osnovica za obračun plaća u turističkoj djelatnosti u Istri.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Povećali osnovnu bruto plaću za 5.5 posto

Za zaposlenike novigradske tvrtke koja hotele i kampove ima u Istri i Dalmaciji dogovoreno je povećanje osnovne bruto plaće za ukupno 5,5 posto. Od toga, 1,5 posto otpada na uštede nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak, glede oporezivanja smještaja i prehrane sezonskih radnika, dok 4 posto predstavlja stvarno povećanje, pa će se tako od 1. svibnja 2018. godine najniža osnovna plaća koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta povećati s dosadašnjeg iznosa 3.820,00 kuna na iznos od 4.030,10 kuna. Najveća je to osnovica za obračun plaća u ovoj djelatnosti u Istri, a zasigurno i među najvećima u Hrvatskoj.

Iz Aminessa ističu kako su i ubuduće spremni sredstva koja se uštede na umanjenim davanjima državi transferirati u povećanje plaća. Radnici će također u prosincu ostvariti pravo na božićnicu u neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna. Božićnicu u punom neoporezivom iznosu ostvarit će i sezonski radnici koji su u radnom odnosu bili duže od 9 mjeseci, dok bi radnici koji su radili od 6 do 9 mjeseci ostvarili pravo na razmjerni dio. Radnicima će se isplatiti i dar u naravi u neoporezivom iznosu koji za ovu godinu iznosi 600,00 kuna, a pravo na dar u naravi ostvaruju svi radnici koji će biti u radnom odnosu u studenom. Ukoliko se ostvare planirani rezultati, radnicima će se dodatno isplatiti po 500,00 kuna neto za srpanj i kolovoz koji su radno najintenzivniji. Kao i svake godine, Aminess će u prosincu roditeljima koji imaju djecu mlađu od 15 godina isplatiti dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna.

Predsjednica Uprave Lagune Novigrad, Zrinka Bokulić, naglasila je kako Aminess njeguje kulturu rada koja cijeni kolegijalnost i nagrađuje inovativnost i osobni angažman svakog zaposlenika.
“Tome u prilog ide i činjenica da smo jedna od samo dvije turističke kompanije koje su nositelji certifikata Poslodavac partner, dok se u praksi odnos prema radu potvrđuje i visokom stopom povrata zaposlenika od čak 70 posto”, kaže Bokulić.

Liburnia ne želi komentirati svoju poslovnu politiku

Hotelska grupacija Liburnia Riviera hoteli nije htjela odgovoriti na naš upit o uvjetima djelatnika kao i o nedostatku radne snage nego su nam samo kratko odgovorili da ne komentiraju svoju poslovnu politiku.

Ostali hotelijeri kojima smo se javili (Solaris, Arenaturista, Jadranka hoteli i Remisens hoteli) nisu nam odgovorili na upit.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.