HEP-u ne trebaju zakoni Republike Hrvatske, kao ni mnogim političarima kultura i obrazovanje

Prošle godine, u srpnju, od strane Hrvatskog Sabora donesen je Zakon o izmjeni Zakona o udrugama s ciljem da se olakša rad udruga. U svrhu smanjenja financijskih troškova udrugama i jednostavnijem djelovanju ukinuta je obaveza pečata za udruge.

U Javnim pozivima za financiranje udruga još uvijek postoji uvjet da se prijave ovjere pečatom, no većina onih koji raspisuju Javne pozive upoznati su s izmjenama spomenutog Zakona i uvažavaju prijave bez pečata. Ako se i desi da vas izbacuju iz daljnjeg razmatranja zbog neimanja pečata, nakon prigovora se informiraju o nepotrebnosti pečata i vrate vas u daljnje razmatranje i dodjele neka financijska sredstva.

Udruga Mlada pera javila se na natječaj HEP-a za donacije u 2018. godini i dobila obavijest da zbog neimanja pečata ne ulazi u daljnje razmatranje. Naravno, poslan je prigovor koji je do sada svaki put bio uvažen jer ima zakonsku osnovu. No iz HEP-a javljaju da nema pečata – nema razmatranja. Baš njih briga za zakone. No moram priznati da me to od HEP-a i ne iznenađuje. Vrlo vjerojatno će sredstva podijeliti svojima pa je ovo jedan od načina kako eliminirati naivce koji su vjerovali u poticanje kulture.

prigovor

A kulturu i obrazovanje ne voli poticati ni mnogi političari, a najviše upravo iz najnerazvijenijih županija jer im odgovara neobrazovana biračka baza. Poticanje djece na literarno izražavanje, širenje pismenosti. bogaćenje rječnika, kreativno izražavanje za njih nije važno jer ni sami toga nemaju.

Udruga je dosad već imala jedan natječaj, izdala prvi zbornik literarnih radova literata osnovnih škola Različitost je najzanimljivija boja života, 152 primjerka su podijeljena učenicima osnovnih škola i školskim knjižnicama, još je potrebno njih 80. Ove godine udruga planira još tri projekta od kojih je jedan već u tijeku, a o svemu tome možete se informirati na web stranici udruge Mlada pera. Stoga vas, dragi čitatelji, molimo za pomoć u radu udruge. Donirajte bilo koji, ali zaista bilo koji iznos jer svaka kuna se računa. Prošli put je ovakav članak dobio preko 26000 tisuća lajkova. Da je svaka od tih 26000 osoba uplatila samo jednu kunu, političari nam uopće ne bi bili potrebni.

Donaciju u bilo kojem iznosu možete izvršiti odmah putem PayPala
ili uplatom na žiro-račun Udruge IBAN: HR3124020061100838696 (Erste banka) SWIFT / BIC: ESBCHR22
Na uplatama za svrhu obavezno upišite donacija! Možete naglasiti i za koji projekt dajete donaciju:

Zrno po zrno pogača, kuna po kuna knjiga mladih literata!

Nikad ne bi pogodio!

Ljetni dnevnik, ali na moj načinLjetni dnevnik, ali na moj način

Vitezovi Proljetne livade

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.