Čakovčanin u Lihtenštajnu dobio visoko austrijsko odličje

Dražen Domjanić je kroz svoju zakladu, akademiju i festivale dao veliku potporu mnogim mladim glazbenicima, pa i današnjim velikim zvijezdama kao sto su Luka Šulić i Petrit Çeku

Dražen Domjanić od 2010. godine vodi Lihtenštajnsku internacionalnu muzičku akademiju i snažno se zauzima za podršku i razvoj mladih talenata.

Akademija omogućuje talentiranim mladim glazbenicima, posebice iz regije, prijem na najbolje svjetske glazbene akademije. Naše zemlje povezuje veliki afinitet prema kulturi, a Dražen Domjanić svojom posvećenošću godinama utječe na njihov kulturni život. Prethodne je rečenice, kao pohvalu hrvatskom državljaninu koji već dugo živi u Lihtenštajnu, izrekla austrijska veleposlanica u toj kneževini Maria Rotheiser-Scott dodjeljujući mu prošli tjedan visoko državno odličje za zasluge za Republiku Austriju, piše Večernji.

Regija koju veleposlanica spominje obuhvaća Austriju, Njemačku, Lihtenštajn i Švicarsku, ali Domjanićeva briga o nadarenim mladim glazbenicima seže daleko dalje. Kroz klase vrhunskih pedagoga na Domjanićevoj akademiji prolaze mladi virtuozi iz čitavog svijeta, od Kine i Japana do SAD-a. Zbog svoje izvrsnosti svi su ti mladi glazbenici ujedno i stipendisti zaklade Musik und Jugend (Glazba i mladi) u koju je Domjanić također uložio veliku energiju, ali i vlastiti novac.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Austrija je prepoznala što za njezinu glazbenu kulturu i za njezine mlade glazbenike već godinama radi rođeni Čakovčanin, koji je nakon završenog studija klavira iz ondašnje Jugoslavije u potrazi za boljim životom krenuo na Zapad. U Lihtenštajn ga je, nakon angažmana na elitnim odredištima u Austriji, Italiji i Švicarskoj, doveo posao barskog pijanista. Danas je tamo Domjanić glavni organizator glazbenog života, na čelu simfonijskog orkestra i velikog ljetnog festivala, kao i jedinstvenog festivala Next Generation u Švicarskoj, koji je pozornica mladima iz čitavog svijeta.

Domjanićeve zasluge trebala bi prepoznati i Hrvatska, jer mnogim našim glazbenicima pružio je veliku često i odlučujuću potporu u ključnim trenucima njihova razvoja. Nekoliko njih i danas su članovi Komornog orkestra Esperanza, koji je Domjanićev ponos i širom Europe traženi ansambl. Među prvim Domjanićevim stipendistima bio je i violončelist Luka Šulić iz 2Cellos. – Počašćen i privilegiran što sam jedan od mnogih glazbenika čiju je karijeru kroz godine podržavao upravo ovaj veliki čovjek – rekao nam je još jedan njegov pulen, danas velika svjetska gitaristička zvijezda Petrit Çeku.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.