Oglasi

Hrvatska jedna od mogućih lokacija udara kineske postaje!

Ostaci kineske svemirske postaje Tiangong-1 (prijev. Nebeska palača) past će na Zemlju ovaj vikend, tvrde znanstvenici, a prenosi BBC. Naime, ova postaja bila je dio kineskog programa, a lansirana je 2011. godine. No 2016. godine misija Tiangogna je završila te su Kinezi potvrdili da su tad izgubili kontakt s postajom i da nad njom nemaju više kontrolu.

Naime, znanstvenici tvrde kako će napuštena postaja veličine manjeg autobusa te puna otrovnih materijala, ući u Zemljinu atmosferu tijekom vikenda. Postoji mogućnost da će neki dijelovi 8,5 tona teške postaje preživjeti sudar s atmosferom i pasti na Zemlju.

Zahvaljujući geometriji orbite postaje, može se isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati sjevernije od 43. stupnja sjeverne geografske širine ili južnije od 43. stupnja južne geografske širine. Ukoliko veći komadi ne izgore u potpunosti u atmosferi, “Nebeska palača” mogla bi se spustiti i negdje u Hrvatskoj. U agencijskom priopćenju za medije navode kako se očekuje da će većina postaje izgorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu, ali na udaru ostataka postaje u Europi bi se mogli naći Madrid, Barcelona, Rim, Istanbul ili Dubrovnik.

U povijesti svemirskog letenja nikad nije potvrđena niti jedna žrtva zbog pada svemirskih otpadaka, kažu u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), koja s još 12 drugih agencija diljem svijeta pozorno prati približavanje “Nebeske palače”, prenosi CNN.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Oglasi
Godišnja reklama na portalu Međimurje info za 200 kn donacije Udruzi Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.
%d blogeri kao ovaj: