54. Međimurski fašnik u Čakovcu

Ovu subotu i nedjelju maškare će nakratko zavladati Čakovcem. Na rasporedu je 54. Međimurski fašnik u Čakovcu, a kao i svake godine dosad pripremljen je bogat i raznovrsni program. On je predstavljen u utorak na konferenciji za novinare održanoj u čakovečkoj Gradskoj vijećnici.

Kako je na predstavljanju programa rekao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ovo je još jedna manifestacija u nizu po kojoj je Čakovec prepoznatljiv. Obje manifestacije, i Dječji i Tradicijski fašnik u središte Čakovca, bez obzira na vremenske prilike privuku velik broj posjetitelja, ne samo iz Čakovca, već iz cijelog Međimurja i šire. Svake godine nastojimo obogatiti svaku manifestaciju, pa tako i ovu. Ove godine u subotu u 11:30, svi koji se zateknu u središtu grada dobivaju besplatnu krafnu. Dvije tisuće krafni osigurao je sponzor, Čakovečki mlinovi. „Ova manifestacija svake godine privuče i velik broj posjetitelja, a na njemu sudjeluju i brojne maskirane skupine iz svih krajeva, što dodatno govori o važnosti i posebnosti našeg fašnika.“, rekao je Kovač, dodavši da je riječ o maškarama koje su dio naše kulturne baštine i na kojem se mogu vidjeti tradicionalne međimurske maske.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

„Pred nama je jedan od najveselijih vikenda u Čakovcu, a za to će se pobrinuti preko 1800 sudionika obiju fašnika. Za Tradicijski fašnik u nedjelju prijavljeno je 28 fašničkih grupa, a i ove godine manifestacija će imati međunarodni karakter.“, rekla je, među ostalim voditeljica Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek. Posebna pozornost ove godine dana je vizualnom identitetu grada, a osim ukrašavanja pješačke zone, ukrasit će se i poslovni prostori u čakovečkom središtu. Prema njenim riječima, odaziv je odličan, što pokazuje da u Čakovcu živi pokladni duh. Naravno, najbolje uređeni izlozi će se i nagraditi . Priznanja i nagrade sponzora dobit će i pet najboljih fašničkih skupina, a za sve sudionike osigurana je zabava u šatoru.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Gordana Šoltić Siladi predstavila je program subotnjeg Dječjeg fašnika. Sudjelovat će djeca iz svih čakovečkih vrtića, od Cvrčka i Cipelice, preko Žibeka, Bambija do Loptica. Po prvi put u dječjoj fašničkoj povorci sudjelovat će i vrtići iz Šenkovca i Svetog Martina na Muri. Novost ove godine je i promijenjena koncepcija, tako da više nema programa na pozornici, već će se na njoj, nakon povorke središtem grada, djeca samo kratko predstaviti. Tamo će preuzeti ključeve grada od gradonačelnika i započeti vladavinu malih maškara. Svi sudionici naravno dobivaju krafnu i topli čaj.

Zanimljivo je da je upravo zbog organizacije ove manifestacije Turistička zajednica grada Čakovca i osnovana. Od 1964. godine fašnik se kontinuirano održava, a bez obzira na dodatne programe, njegova bit ostaje ista. A to je da kroz zabavu i maske, zaboravimo na sve nedaće i nevolje prošle godine te da spaljujući krivca za njih, okrenemo novu stranicu. I tako već 54 godine.

Dječji fašnik u subotu, 10. veljače počinje u 10:00 sati, a tradicijski u nedjelju, 11. veljače u 15:00 sati.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.