Škola u Škabrnji osvojila u Abu Dhabiju 100.000 dolara

I sam ulazak našeg projekta u finale bio je senzacionalan uspjeh, tako da je suvišno govoriti koliko smo ponosni te koliko nam znači ova nagrada. Novac ćemo uložiti u kupnju električnog dostavnog vozila za novootvorenu školsku kuhinju, nabavku 40 solarnih panela i drugo, kazao je ravnatelj škole Marin Pavičić za Zadarski list

Uspjeli smo osvojiti glavnu nagradu vrijednu 100.000 dolara u Abu Dhabiju s projektom “Sretna škola plave ekonomije”! To je nagrada za Hrvatsku, za Škabrnju i našu školu, napisao je jučer na Facebook stranici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Škabrnje ravnatelj Marin Pavičić. Na izvanrednom uspjehu ravnatelj je zahvalio svim kolegama i učenicima koji su sudjelovali u realizaciji nagrađenog projekta, a posebice koordinatorici Ini Matijević, voditeljici i realizatorici projekta Ivani Ražov te učenici Leonardi Škara koja je prije nekoliko dana u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavila projekt, ušla u finale s još dvije škole i na koncu, jučer, potukla konkurenciju za glavnu nagradu Zayed Future Energy Prize, na koju se prijavilo ukupno 370 europskih škola.

Nagradu dodjeljuje Vlada UAE-a za projekt održivog razvoja, a projektom mladih Škabrnjanaca obuhvaćeni su obnovljivi izvori energije kroz inovativnu PV-T solarnu tehnologiju povezanu s električnim vozilom i mobilnim sustavom baterija, poduzetništvo kroz učeničku zadrugu „Maslina“, recikliranje i razvrstavanje otpada kroz program Udruge za održivi razvoj Hrvatske (UZOR) te dijeljenje podataka sa 112 država svijeta kroz Program GLOBE koji sponzorira NASA.

  • Projektom je obuhvaćena lokalna, tradicionalna kultura uzgoja masline kroz učeničku zadrugu i povezivanje učenika s Dolinom maslina kraj Škabrnje, u kojoj se nalaze ekološki nasadi sedam tisuća mladih maslina. I sam ulazak našeg projekta u finale bio je senzacionalan uspjeh, tako da je suvišno govoriti koliko smo ponosni te koliko nam znači ova nagrada. Novac ćemo uložiti u kupnju električnog dostavnog vozila za novootvorenu školsku kuhinju, nabavku 40 solarnih panela, ruksaka sa solarnim ćelijama i konekcijom za punjenje mobitela za sve učenike od 5. do 8. razreda naše škole te program UZOR, kazao je ravnatelj Pavičić dodajući kako još uvijek ne zna hoće li školi pripasti cijeli iznos nagrade ili će on biti umanjen za PDV. Ukoliko nešto novca ostane, dobit će ga školski zadrugari za unaprjeđenje njihova malog poduzetništva.

Idejni projekt za postavljanje solarnih panela za OŠ Vladimir Nazor izradit će Zadarska županija, a ravnatelj Pavičić upravo je jučer predao svu dokumentaciju i aplicirao školu za energetsku obnovu koja se sufinancira sredstvima iz EU fondova.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.