Razbijena mreža lažnih call centara u Sloveniji i Hrvatskoj

U tijeku je velika akcija uhićenja ljudi osumnjičenih da su u Hrvatskoj bili uključeni u lanac trgovine ljudima. Među žrtvama je, kako neslužbeno doznaje Telegram, najmanje pedeset Kineza koji su prisiljavani da rade u call centrima preko kojih se pak realiziraju financijske prijevare.

Osim hrvatske policije u akciju su uključeni i istražitelji iz Slovenije. Oni su, kako je objavio Radio Slovenija, u Mariboru i Ljubljani otkrili pozivne centre, dok su u Hrvatskoj, prema za sada dostupnim informacijama, centri bili u okolici Zagreba. U tijeku su pretrage tih prostora.

Koliko se za sada zna, kineski državljani radili su u tim pozivnim centrima, a sami centri dio su pak većeg lanca prijevara koje dolaze s Tajvana, gdje se nalaze središnje telefonske centrale. Zaposleni u pozivnim centrima sudjeluju u prijevari tako što zovu svoje sunarodnjake u domovini te im javljaju kako su navodno neki njihovi znanci ili članovi obitelji u Europi zapali u probleme. Slijede novi pozivi u kojima im se predstavljaju kao policajci ili odvjetnici iz Europe i traže uplate određenih novčanih iznosa kako bi se pomoglo onima koji su navodno završili u nevolji.

Slovenska policija danas je potvrdila kako je ova operacija rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Europolom. Sumnja se da je sve počelo još 2015. godine kada su osumnjičeni slovenski državljani, zajedno s pomagačima azijskog porijekla u više zgrada smjestili strance, također azijskog porijekla i prisiljavali ih da rade u pozivnim centrima. Za sada je u Sloveniji uhićeno pet državljana Slovenije i troje stranaca. Svim žrtvama već je pružena i potrebna pomoć preko nevladinih ogranizacija, a imat će i mogućnost sigurnog smještaja. Ima ih za sada 36.

Krajem 2016. godine sličan lanac prijevara preko pozivnih centara otkriven je u Španjolskoj. Tada su istražitelji utvrdili da je oštećeno više od 800 ljudi, a ilegalna zarada dosegla je 17,5 milijuna dolara. Uhićeno je oko 200 kineskih državljana. Španjolske vlasti našle su se tada u velikom problemu jer je bilo nedoumica radi li se o državljanima Kine ili Tajvana.

Prema neslužbenim informacijama ista ovakva operacija danas je provedena i u Češkoj.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.