Izlazi prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima

Sredinom siječnja Hrvatska će dobiti prvu slikovnicu o istospolnim obiteljima, saznaje Telegram.  Zvat će se Moja dugina obitelj, a izdat će ju Udruga Dugine obitelji. Ova udruga djeluje od 2012. godine i okuplja 80-tak LGBT parova i pojedinaca koji su roditelji, ili to namjeravaju postati. “Ideja se javila prije godinu dana, kada smo na jednom sastanku shvatili da ovom slikovnicom roditeljima možemo olakšati razgovor s djecom o duginim obiteljima”, kaže Daniel Martinović, koordinator Udruge.

Uz Martinovića, na slikovnici su kao autori koncepta i teksta radili Maja Škvorc i Ivo Šegota, dok je autor ilustracija Borna Nikola Žeželj. Slikovnica ima oko dvadeset stranica, a započinje predstavljanjem glavnih likova, odnosno djece koja odrastaju u duginim obiteljima. Ti klinci čitatelja uvode u svoj obiteljski život. “Htjeli smo poručiti da u Hrvatskoj postoje različiti oblici obitelji, kao što su jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji. One postoje, prisutne su i o njima treba govoriti”, dodaje Martinović.

 

Slikovnicu planiraju prevesti na još četiri jezika

U Udruzi vjeruju kako će slikovnica pomoći djeci da u vrtićima, školama i drugim sredinama bolje predstave obitelji u kojima žive. Jedan dio sredstava za slikovnicu donirali su članovi Udruge, a troškove tiska i honorara pokrilo je Francusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Slikovnica bi trebala biti predstavljena 18. siječnja, kada će biti objavljena digitalna verzija, a papirnatu Udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama. Za slikovnicu su, kažu, zainteresirane i druge članice europske mreže duginih obitelji pa bi ubrzo trebala biti prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.