U najvećem turskom jezeru otkrivena tvrđava stara 3000 godina

ARHEOLOZI i ronioci došli su do fascinantnog otkrića u turskom jezeru Van, javljaju svjetski mediji.

Tijekom podvodnog iskopavanja u najvećem turskom jezeru pronađena je tvrđava stara 3000 godina. Znanstvenici vjeruju da potječe iz doba civilizacije i kraljevine Urartu, kada je razina vode u jezeru bila na stotine metara niža.

Tvrđavu su pronašli arheolozi sveučilišta Van Yuzuncu Yil u suradnji s roniocima. Vođa ronilačkog tima Tahsin Ceylan izjavio je za lokalne medije da su ruševine dio velikog izgrađenog terena koji se proteže do jednog kilometra. Visina vidljivih zidova tvrđave je između 3 i 4 metra.

“Pronalazak ovog dvorca pod vodom je čudo”

Ceylan je dodao da jezero Van ima povijest od oko 600 000 godina i znanstvenici rade na otkrivanju njegovih tajni: “Pronalazak ovog dvorca pod vodom je čudo”, rekao je.

Njegov tim je prošle godine u jezeru pronašao područje površine 4 kvadratna kilometra prekriveno stalagmitima, koje je nazvao “podvodnim vilenjačkim dimnjacima”. Ranije ove godine u jezeru je pronađena olupina ruskog broda za koji se vjeruje da je potonuo 1948. godine.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.