Nesebičan pothvat liječnika dokazuje da postoji i drugačija Hrvatska

Zagrebački liječnik Marko Kutleša i njegov tim usred noći iz Zagreba su svojim vozilom odjurili u Pulu kako bi spasili život mladoj ženi kojoj su počela otkazivati pluća. Pacijentica je u pulskoj općoj bolnici ležala u kritičnom stanju, respirator joj nije bio dovoljan, potrebna su joj bila umjetna pluća (ECMO uređaj) i pomoć liječnika iz Zagreba.

Doktora Marka Kutlešu, višu medicinsku sestru Anđu Novokmet i medicinskog tehničara Tomislava Krčelića nije imao tko odvesti u Pulu. Tada je doktor Kutleša odlučio krenuti vlastitim automobilom. Život je spašen zahvaljujući entuzijazmu medicinskih djelatnika iz Pule i Zagreba, posao nije odradio sustav, smatra predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža.

Doktor Kutleša u svom činu ne vidi herojstvo. “Malo mi je neugodno, nekako se od nas liječnika očekuje da te stvari radimo”, kaže. Međutim, od liječnika se očekuje da spašavaju živote, a od države da spašavanje života ne ovisi o tome ima li liječnik vozačku dozvolu.

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.