Po župnikovim smjernicama polovina svećenika nema pravo na katolički pogreb

“Što svećenici mogu učiniti ako se od njih zatraži katolički pogreb osobe koja je živjela u homoseksualnoj zajednici koja inače grubo krši prirodne zakone?” jedno je od pitanja u tjednom biltenu koji svećenicima daje naputke o postupanju u takvim slučajevima.

Skandaloznu prepisku prvi je otkrio i objavio blog Pray Tell, a autor uputa iz biltena je župnik James Bartylla iz Biskupije Madison u američkoj državi Wisconsin, saznaje CROL. Bartylla svećenicima savjetuje da u situacijama kad obitelj preminule osobe koja je živjela u istospolnoj zajednici zatraži pogreb prema katoličkim običajima, o tome “temeljito i razborito promisle” i za to im daje neke opće smjernice.

Poziva se i na kanon 1184 iz Zakonika Kanonskog prava, točnije 1184.1.3 koji kaže da se “crkveni sprovod treba uskratiti očitim grešnicima kojima nije moguće dopustiti crkveni sprovod bez javne sablazni vjernika”, osim ako su prije pokazali neke znakove kajanja.

U spomenutim općim smjernicama James Bartylla svećenicima savjetuje da razmotre sljedeće (obratite pozornost na korištenje navodnika prilikom spominjanja partnera pokojnika):

– Jesu li preminula osoba ili njezin “partner” promovirali “gej” način života? Kakav je stav članova obitelji preminulog, pogotovo prema Crkvi?

– Je li pokojnik pokazivao znakove kajanja prije smrti?

– Ako su dopušteni crkveni obredi, treba li izostaviti misu?

– Kako bi se umanjio skandal, treba li naprosto upriličiti kratko čitanje Svetog pisma u mrtvačnici? Ili samo obred pokraj groba? Možda kasnija misa za mrtve sa ili bez izričitog spominjanja imena pokojnika ili “partnera” u župi ili čak u drugoj župi (kako bi se izbjegao skandal), uz prisutnost obitelji lili bez nje.

“Partner” pokojnika ne bi trebao imati nikakvu javnu ili istaknutu ulogu u bilo kakvom crkvenom pogrebnom obredu.

Bune se što je sve izišlo u javnost jer se time “Crkvi nanosi ozbiljna šteta”

– Postoji velika opasnost od skandala i konfuzije ako se ime svećenika koji vodi obred i/ili ime župe navede u bilo kakvim javnim (npr. u novinama) ili polujavnim osmrtnicama ili obavijestima u kojima se na neki način spominje pokojnikov “partner”. To se ne smije dogoditi iz očitih razloga.

“Partner” se ne smije spominjati ni na koji način, niti imenom, niti drugačije (kao niti reference na neprirodnu zajednicu) u bilo kojoj liturgijskoj knjižici, molitvenoj kartici, propovijedi, svećenikovom ili đakonovom govoru itd….)

– Bilo bi mudro sudjelovanje svećenika ili đakona svesti na minimum (odnosno ograničiti na jednog svećenika ili đakona u nužnim dijelovima obreda, ako ga bude).

Madisonski biskup Robert Morlino izjavio je da “podržava spomenute smjernice”, a sama Biskupija je, kako javlja Fox 47 poslala e-mail Newsu 3 u kojem kaže kako “komunikacija koja se pripisuje biskupu Morlinu nije službena politika Biskupije, no u skladu je s njegovim stavovima i on je odobrava”.

Dodaju kako su smjernice zapravo odgovori na pastoralna pitanja koja su postavili sami svećenici”, ali i negoduju zbog toga što je cijela stvar izišla u javnost. Jer, kažu, “žalosno je da neki koji su ovih dana namjerno i lakomisleno širili glasine i klevete o ovoj temi to činili bez da su od Biskupije zatražili bilo kakvo objašnjenje”.

“Oni koji ugrožavaju mogućnost povjerljive komunikacije biskupa s njegovim svećenicima Crkvi nanose ozbiljnu štetu kao i ono što se u Svetom pismu naziva ‘djelom tame’“.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.