Poljaci partneri manifestacije Urbanovo 2018.

Nakon što je prije dvije godine delegacija Kujawsko – Pomorskie regije iz Poljske boravila u Međimurskoj županiji, međimurska delegacija posjet je uzvratila u okviru sudjelovanja na 6. Forumu poljskih i hrvatskih regija u tamošnjem Torunu, piše Muralist. Uz dvodnevne panele, diskusije i izlaganja, zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec priliku su iskoristili i za bilateralne susrete, od kojih je bez sumnje jedan od važnijih bio onaj s čelnikom jednog od 16 vojvodstava u Poljskoj, maršalekom Kujawsko-pomorskog vojvodstva Piotrom Calbeckim.

U uredu maršaleka pritom je naglašeno kako se ovime samo nastavlja jedna suradnja i uzajamno uvažavanje, ali i proces učenja jednih od drugih. Naime, složili su se, važno je danas slijediti pozitivne primjere kakvi su poljski i međimurski, poljski i kujawsko-pomorski posebice u razvoju i bogatom iskustvu u korištenju EU fondova, a međimursko u stvaranju jedne poželjne turističke destinacije, kraja vrhunskih i kvalitetnih vina i Europske destinacije izvrsnosti.

Maršalek je stoga iskoristio priliku čestitati županijskom čelništvu i vodstvu TZ Međimurske županije na dvostrukoj tituli EDEN i naglasio kako je upravo enogastronomija ono na čemu nam mnogi mogu zavidjeti, te da i oni nude vrhunsku gastronomiju. Upravo spoj vrhunskih vina i restorana, zamjenici međimurskog župana prepoznali su kao jednu od okosnica manifestacije Dani vina u Međimurskoj županiji – Urbanovo u svibnju 2018. godine te iskoristili priliku da pozovu Poljsku kao zemlju partnera, ali i Vojvodstvo kao regiju partner. Time će se međimurska vina lakše plasirati na poljsko tržište, a poljska strana dobiti priliku svoje ugostitelje nametnuti hrvatskoj kuhinji. Maršalek je to objeručke prihvatio i dodao kako će to biti najbolja prilika ujedno i za potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji koja je dogovorena još prilikom posjeta Hrvatskoj.

„Veseli me što ćemo uskoro konkretizirati našu suradnju regija, jer sva njihova iskustva sakupljena u privlačenju sredstava iz EU možemo preslikati na naš kraj, uz razvoj i povezivanje na gospodarskom planu, ali i nastavak sinergije gospodarstva i turizma u Međimurju“, zaključila je zamjenica, a zamjenik dodao da je svaka suradnja nova prilika za razvoj, kao što je vidljivo na poljskim partnerima u Hrvatskoj, među kojima su posebno uspješni oni Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Istarske i Karlovačke županije.

Zamjenici župana razgovarali su i s veleposlanicom Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Andreom Bekić, koja je istaknula važnost prepoznavanja zajedničkih poljskih i hrvatskih interesa, na način kao što to rade ova Županija i Vojvodstvo. Dodala je kako su teme kohezijske politike nakon 2020. Godine od velike važnosti za sjever zemlje, uz pitanje prekogranične suradnje i razvoja infrastrukture, ali i turizma kao čimbenika razvoja regije, što je Međimurje već prepoznalo. „Upravo je unapređenje međusobne suradnje i glavni cilj ovogodišnjeg susreta i foruma u Poljskoj“, zaključila je. Na njenu inicijativu, županije i vojvodstva u predstojećih godinu dana identificirat će područja mogućnosti za zajedničke projekte te sastaviti jednu listu takvih projekata i inicijativa koja će biti dostupna svim članovima zajednice županija i saveza vojvodstava kako bi potencijalni partneri prepoznali mogućnost buduće suradnje.

Kujawsko – Pomorskie regija sa svojih 2 milijuna stanovnika jedno je od najrazvijenijih vojvodstava Poljske, a sve zahvaljujući dobrom pristupu i privlačenju europskih sredstava. Mnoge realizirane projekte međimurska, ali i hrvatska delegacija imala je tijekom svog boravka i prilike vidjeti, pa su posjetili stari grad Torun, Chopinov centar u Szafarni, dvorac u Golubiu-Dobrzyniu, Muzej medenjaka i lječilište Ciechocinek.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.