Počeo je listopad, najljepši mjesec

Od svih dvanaest mjeseci u godini, listopad je najljepši, a evo i zašto:

u listopadu najviše živimo zdravim životom. Razmislite malo, nema više ljetnih vrućina, ali vrijeme je često više nego ugodno. Puno više se krećemo u prirodi, zahvaljujući potrazi za vrganjima i drugim gljivama. Iako jeste važno ako i koliko uspijemo nabrati, uživamo u šetnji šumom, pa usput idemo malo uzbrdo, pa nizbrdo i tako to ukrug u potrazi za blagom. Kad uđemo u šumu uspijemo se opustiti pa nam se i vid prilagodi te uspijemo i pronaći vrganje skrivene ispod lišća, ali i primijetiti igru šumskih životinja, igru skrivača daždevnjaka, lovica sa miševima, diviti se ježevima koji barataju sa toliko oštrica istovremeno bez da se ozljede za usporedbu od čovjeka kojemu je ponekad i jedna oštrica u kuhinji previše. Počinjemo razaznavati razna glasanja ptica pa se nekad čak usudimo brojati koliko je različitih ptica u šumskom zboru. Naravno da u to doba listopad opravdava svoje ime i šareni tepih od palog lišća svakog od nas čini renesansnim slikarem. Mjesec je to i Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje.

Ako ne tražimo gljive, onda tražimo kestene, no bez obzira tražimo li gljive ili kestene rano se dignemo i uživamo u svježem mirisnom jutru. Popijemo topli čaj ili kavu i uživamo u toplom pecivu vrijednih noćnih radnika – pekara.

Listopad ima puno svojih vrlina, ali najveća pozitiva mu je ponovno približavanje čovjeka prirodi. U tom zbližavanju uklanjaju se sve posljedice stresa, tijelo postaje vitalnije, čovjek optimističniji, život vedriji.

A vidi se to i na ergometriji. Bez problema odgazite 10 minuta na pokretnoj traci došavši čak do četvrte brzine i onda vam liječnik kaže kako vam je srce bez problema, čak je i tlak umjereno skočio i vidite se opet za godinu dana. Sve je to posljedica listopada.

Zato nije ni čudo da su rođeni u listopadu skloni lijepim stvarima, umjerenosti, ravnoteži i pravednosti, a privlačnost kojom zrače daje im sposobnost prilagoditi se svim okolnostima. Rođeni u listopadu kao vage smatraju se jednim od najsretnijih znakova zodijaka, pa ne čudi što je mnogo poznatih rođeno u tom znaku, recimo Monica Bellucci, Matt Damon, Will Smith, Michael Douglas, Walter Mathau, Julie Andrews, Sting, Mahatma Gandi, Luciano Pavarotti, Oscar Wilde itd. Zanimljiv je datum 10.10. kojeg su, između ostalih, rođeni Giuseppe Verdi, Jean-Baptiste Grange, a iz ovih krajeva recimo Zvonimir Rogoz, Jakov Gotovac, Aldo Gladić, Goran Navojec pa i moja malenkost XXL veličine!
Kažem vam ja, nema do listopada!

mjesec listopad

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.