Kad Drava podivlja na suhome

Čovjek bi pomislio da svatko zna što je to udruga, no uvijek se nađe neka lasta pa mali uvod o udrugama i današnju priču.

Udruge su neprofitne organizacije čiji je primarni cilj pružanje usluga društvu na neprofitnoj osnovi, odnosno ne osnivaju se radi ostvarivanja profita, nego imaju neki  ekološki, humanitarni, informacijski, kulturni, nacionalni, socijalni, prosvjetni, sportski, tehnički, zdravstveni, znanstveni ili neki tisućiti cilj, imaju svoju misiju za provođenje nečega što smatraju da nedostaje u društvu, a vrlo često su korektivni mehanizam nepostojanju ili nefunkcioniranju institucija društva.

Dakle, neprofitna organizacija najčešće volontera koji žele nešto napraviti u društvu jer vjeruju da to društvu treba.

Djelovanje neprofitnih organizacija uobičajeno je u području kojeg nije moguće organizirati na tržišnoj (komercijalnoj) osnovi i stoga se ne financiraju prodajom proizvoda i usluga na tržištu već se pretežito financiraju iz drugih izvora (sredstva osnivača, iz proračuna, donacija, članarina itd. ).
Tako je i nekoliko nas entuzijasta u srpnju ove godine osnovalo udrugu Mlada pera i naravno odmah krenuli aktivno sa radom, iako se ove godine nismo stigli javiti na nikakve natječaje za financiranje, ali ne želimo čekati drugu godinu dok se raspišu natječaji. Ideja imamo o onome što želimo i zašto ih ne odmah provoditi. Pokrenuli smo portal Top generacija, portal za objavljivanje literarnih radova učenika i studenata, svih dječjih literarnih radova, teenagerskih misli, mladenačkih razmišljanja. Da smo napravili pravu stvar, pokazuje odaziv mladih koji nam šalju svoje radove, njihovi komentari, ali i komentari nekih odraslijih, npr. Barbare Grgić: “Da sam bar ovo imala u osnovnoj ili srednjoj školi!”
Pokrenuli smo i projekt Različitost  među osnovnoškolcima i polaznicima hrvatske nastave u inozemstvu s ciljem izdavanja prve knjige dječjeg literarnog stvaralaštva. Iako smo poslali email u sve osnovne škole diljem RH o natječaju, naravno da želimo i javnost upoznati sa projektom, jer na kraju krajeva, želimo čim veći odaziv mladih pa šaljemo informacije preko raznih medija i portala i njihovim roditeljima, široj javnosti.
Uobičajeno je da udruge šalju informacije o svojim aktivnostima raznim portalima i medijima, gotove članke, slike. Neki portali imaju čak posebnu kategoriju – Udruge – gdje objavljuju takve vijesti pa objave vijest kakvu ste poslali ili je malo obrade ili je i ne objave ako smatraju da ne odgovara njihovom profilu ili nije atraktivna, njihovo pravo koje im nitko ne uskraćuje.
No danas sam ostao šokiran, zaprepašten, zgrožen odgovorom jednog portala. Traže 600 kn (plus PDV) za objavu našeg promo članka. Ma koji promo članak? Koja smo to mi profitna tvrtka? Koju dobit ćemo ostvariti našom akcijom? Akcijom koja je usmjerena prema djeci, mladima! I moram spomenuti da su bili velikodušni, pa budući da smo udruga daju nam 50% posto popusta pa je to samo 300 kn + PDV!
Pa zar tražim okolo donatore i sponzore da bih financirao neke umišljenje veličine ili da bih pokrio troškove projekta i osigurao nagrade najboljima, nagrade djeci? Neću namjerno reći koji je portal u pitanju jer im ne želim napraviti reklamu pa bila ona i negativna. Neka plate 600 kn + PDV pa ću ih spomenuti. Bez popusta!

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.