Četiri mušketirke: Top generacija, Mlada pera, Vesna Lukša i Dinka Almasi Kolar

E da, taj 10.srpnja 2017. godine koji je bio prije desetak dana, bio je sunčan i doslovno i figurativno. Uz obilje sunca vani, sunčane su bile i emocije nas nekolicine literarnih entuzijasta koji smo i službeno osnovali udrugu Mlada pera – udruga za promicanje dječjeg literarnog stvaralaštva i blogiranja.

Iako smo već prije počeli raditi na projektu Top generacija, uočili smo da nam ipak treba neka pravna forma da lakše dođemo u kontakt sa školama. Sa djecom nije bilo problema, ona ne pate od formi, vole biti aktivna i po mogućnosti, promovirati i pohvaliti se svojom aktivnošću. Nakon pozitivne povratne informacije od strane pravobraniteljice za djecu, dobivanja ISSN broja za portal, već dobivenih nekih dječjih radova za objavu, zaključili smo da bi ipak sve bilo lakše kad bi nastupali dalje u nekom formalnom, pravnom obliku. I tako smo osnovali udrugu Mlada pera.

Cilj Udruge je promicanje dječjeg, mladenačkog, učeničkog i studentskog literarnog stvaralaštva te poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta.

A da nismo samo jedna od mnogih udruga, potvrđeno nam je i pri predaji zahtjeva za upis u Registar udruga. Takvog nečeg još nema. Budući da nas par osnivača Udruge nismo baš ljudi koji svaki mjesec osnivaju neku stranku ili jednu u nizu udruga potrebnih za promoviranje nečijeg političkog djelovanja, uz sav naš trud, ukazano nam je u nadležnom uredu državne uprave u Međimurju, bit će potrebne neke preinake i izmjene.

I tu sad osjećamo potrebu da se javno zahvalimo, ne službenici, ne zaposlenici Ureda, već gospođi kojoj smo predali zahtjev. Izuzetno ljubazna, srdačna, i ono najvažnije, sklona pomoći. Nije tu bilo šturog ovo ne valja, ovo treba promijeniti, ovo treba preinačiti…Strpljivo, redom,  u detalje, pomoć i savjet članak po članak, prijedlozi za bolju formulaciju, a samim time kasnije i lakše funkcioniranje same Udruge. Ukratko, osjećate da vam gospođa pomaže ne zato što mora ili je to u opisu njenog radnog mjesta, nego zato što želi, zato jer shvaća i zajedno s vama doživljava i proživljava taj osjećaj rađanja nove udruge za poticanje dječjeg literarnog stvaralaštva. A budući da je gospođino ime dostupno na službenim stranicama Ureda državne uprave u Međimurju, zašto ga i sada ne napisati javno!? Gospođo Vesna Lukša, od srca Vam hvala!

A kad smo već rekli da je Udruga osnovana i zašto je osnovana, evo i ovim putem se obraćamo svima vama, u prvom redu vama djeco, učenicima, đacima, studentima, omladini, pa školama i svima koje misle da imaju tu što reći ili napraviti, zatrpajte nas svojim literarnim radovima, sastavcima, pričama, pjesmama, maštanjima, razmišljanima za koje želite da budu javno objavljeni na vašem portalu Top generacija, pošaljite na email top_generacija@medjimurje.info i onda, tko zna, možda jednog dana i izdamo knjigu s vašim radovima.

Na kraju,  ali kako se to kaže, ne i najmanje važno, još jedna zahvala, zahvala Dinki Almasi Kolar koja je kao poklon Udruzi napravila logo udruge Mlada pera, logo koji sve govori, tko smo i što želimo!

logo udruge Mlada pera
autorski rad Dinke Almasi Kolar

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.