Borba protiv zagađenja zraka: U Kini se gradi “šumski grad”

Više od milion ljudi godišnje umre zbog zagađenja zraka u Kini. Iz tog razloga se ova zemlja inovativnim rješenjima bori protiv stakleničkih plinova, a jedan od načina je izgradnja “šumskog grada” u Liuxhou na jugu Kine, koji je osmislio italijanski arhitekta Stefano Boeri.

Planirano je da u novoizgrađenoj metropoli, na fasadama, balkonima i krovovima, ali i svakoj mogućoj površini bude zasađeno milion biljaka različitih vrsta i 40.000 stabala. Kada bude izgrađeno, drveće i zelenilo apsorbirat će skoro 10.000 tona ugljendioksida godišnje i proizvesti blizu 900 tona kisika godišnje.

Izgradnja zelenog grada u Liuzhou je u toku, a planirano je da bude završen do 2020. godine i da u njemu živi 30.000 stanovnika, piše Klix.ba.

“Šumski grad” prostire se na 432 hektara zemlje. Planirano je da u njemu budu izgrađene škole i bolnice i da bude povezan s postojećim željeznicama u Liuzhou. Planiraju izgradnju geotermalnih i solarnih izvora tako da grad ima samoodrživi izvor energije.

Ukoliko ovaj projekt bude uspješan, mogao bi predstavljati nacrt drugim zemljama koje također imaju problem sa zagađenjem zraka.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.