Udruga Roma Korak po korak iz Koprivnice sadi krastavce i feferone, urod prodaje Podravki

Dana 28. lipnja 2017. godine Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice zajedno sa svojim zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec obišao je zemljišta koja obrađuju osobe romske nacionalnosti, a kroz projekt Udruge Roma Korak po korak.

Riječ je o projektu u sklopu kojega su na ukupno tri zemljišta u vlasništvu Grada Koprivnice zasađeni krastavci i feferoni. Inicijator cjelokupnog projekta je Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po korak kojem je osnovni cilj bio organizirati posao kroz koji bi se Romi zaposlili.

Problem je što veliki broj Roma nema završenu nikakvu školu i automatski im se teže zaposliti. Često ljudi znaju reći da Romi nemaju radne navike i to je točno, a to je samo zato što nisu dobili ni priliku da rade, ali ako im se stvori prilika oni će raditi i na taj način stvarati radne navike – rekao je Franjo Horvat i napomenuo kako je za sada zadovoljan projektom.

U sklopu projekta trenutno je zaposleno 12 osoba, a po potrebi se broj i povećava. Osim Grada Koprivnice projekt je podržala i Podravka koja otkupljuje sve količine proizvedenog povrća, a također sa svojim savjetima pomogli su u procesu sadnje povrća.

Cilj nam je da zajedno s romskom manjinom stvaramo projekte kroz koje ćemo im omogućiti da žive od svog rada. Zahvaljujući Udruzi Roma Korak po korak došlo je do ovog projekta za koji mislimo da može dati određene rezultate i da nosi korist za širu zajednicu – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik.

Grad, osim što je na korištenje dao svoja zemljišta inicijativu je podržao s ukupno oko 150.000,00 kuna.

U moje 53 godine ovo mi je prva prilika da radim i sretan sam zbog toga – kratko je rekao Božidar Oršoš iz Drnja.

Korak po korak

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.