Srbija posjeduje najviše zlata u regiji, Hrvatska svoje rasprodala

Svjetsko vijeće za zlato (WGC) objavilo je proteklog vikenda novi popis zemalja koje imaju najveće rezerve zlata

zlatne poluge

Prema popisu Svjetskog vijeća za zlato, najveće rezerve zlata imaju Sjedinjene Američke Države te se mogu pohvaliti s čak 8133,5 tona zlata, a slijede Italija, Francuska, Kina, Rusija, Švicarska, Japan te Nizozemska, piše Tportal.

Kada je pak riječ o količinama zlata u regiji, najviše ove plemenite kovine ima Srbija (18,8 tona), koja se nalazi na 63. mjestu. Slijedi Makedonija na 77. mjestu s 6,9 tona. Na 88. mjestu je Slovenija s 3,2 tone, dok se Bosna i Hercegovina s tri tone nalazi na 91. mjestu.

Na 98. mjestu nalazi se Albanija s 1,6 tona, dok je na posljednjem, 100. mjestu, Mongolija s 1,5 tona.

Na listi, koja se zasniva na podacima MMF-a, ne nalaze se zemlje koje posljednjih šest mjeseci nisu dostavile nove brojke, kao ni one koje ne objavljuju te podatke. Na popisu nema Crne Gore.

Sredinom travnja 2001. godine Hrvatska je nakon postignutog sporazuma o podjeli dijela imovine bivše SFRJ, pohranjenog u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), postala je vlasnica 13,127 tona zlata. Kako zlato nije postizalo nikakav prinos, tadašnji guverener HNB-a Željko Rohatinski ga je prodao ga je komercijalnim bankama.

 

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.