Kako je srednjoškolac s trona nakon 26 godina skinuo HDZ

Dok se, nazovimo ih veliki, prepucavaju oko toga tko je na izborima pobijedio, u jednom naselju na samom rubu Zagreba na nedjeljnim se izborima dogodila prava mala revolucija. Inicijativa Volim Veliko Polje, a tako se zove to malo naselje na granici Zagreba i Velike Gorice, nakon 26-godišnje vladavine ‘velikih’, točnije HDZ-a, uspjela ih je skinuti s trona. Sve je zakuhao jedan srednjoškolac kojem nikako nije bilo jasno zašto, pobogu, u svom naselju nema najobičnije igralište

A Veliko Polje, u kojem živi oko 1600 stanovnika, ne samo što nema igralište, nego i mnogo bitnije stvari. Ovo naselje na samoj administrativnoj granici Grada Zagreba, poput je kakvog siročića. Iako njegovi stanovnici plaćaju najveći prirez u državi poput svih Zagrepčana, nemaju osjećaj da žive u hrvatskoj metropoli.

Veliko Polje ni na nebu ni na zemlji

Djeca im u školu idu u Veliku Mlaku, koja spada pod Veliku Goricu. Dakle, u drugi grad i drugu županiju. To i nije najveći problem. Naime, do te škole pješače po prometnoj cesti koja nema nogostup. Jedne uplatnice stanovnici Velikog polja plaćaju Zagrebu, druge Gorici, pola razreda djece ima pravo na boravak, pola nema. Nemaju, naravno, oni iz Velikog Polja jer boravak treba platiti Zagreb koji je to odbio, a ne Velika Gorica u kojoj je škola. I tako u krug.

Ivan: Zašto nemamo igralište? Tata: Pitaj Bandića!

I svi bi ti problemi i dalje bili predmet razgovora u lokalnom kafiću ili pak pred trgovinom nakon kojih bi odrasli tek apatično slijegali ramenima i zaključili da se kod nas ionako ništa ne može promijeniti.

Ta logika ipak nije bila jasna jednom klincu koji je imao želju ganjati loptu po nekakvom igralištu a ne po ulici. Riječ je o Ivanu Jazviću, 16-godišnjaku koji je tamo negdje prošle jeseni pitao tatu zašto oni u Velikom Polju nemaju igralište. ‘Pitaj Bandića!’ poručio mu je tata Jazvić onako usput da skine blesava dječja pitanja s dnevnog reda.

No, na sreću, Ivan ga je shvatio doslovno.

Pisao je on tako i Bandiću i na još nekoliko adresa. Kroz mjesec dana počeli su stizati odgovori koje ni on sam, kako je kazao za tportal, nije očekivao.

Dokument: “Veliko polje letak”

Nije mu obećano igralište, ali su mu rekli jednu bitnu stvar. Da bi se nešto napravilo, treba stvar pokrenuti od najniže razine – mjesnog odbora. Oni moraju pokrenuti inicijativu i gurati stvar dalje, na više instance – pa sve do Grada i Bandića.

‘Otišao sam na internet, našao mail, poslao i naveo sam sve. Nisam vjerovao da će mi odgovoriti. Nakon mjesec dana dobio sam odgovore i sve je krenulo. Pokazao sam to tati, on je pokazao susjedima…’ kazao je za tportal Ivan, učenik prvog razreda I. Tehničke škole ‘Tesla’ u Zagrebu.

Upravo je ta ‘društvena mreža’ u Velikom Polju odigrala presudnu ulogu. U tom mladom naselju vlada prava harmonija, svi se druže, sastaju, pomažu… Riječ je većinom o mladim obiteljima, podosta je povratnika iz Njemačke.

Cesta kojom učenici idu u školu
Cesta kojom učenici idu u školu

Inicijativa krenula iz dvorišta

Tako je na jednom druženju i krenula priča o Ivanu, tati, igralištu, mailovima… ‘Inicijativa je krenula iz dvorišta. Pa dijete je prije nas shvatilo što treba napraviti’, rekao je za tportal Davor Matković, koji je na kraju bio nositelj liste Inicijative Volimo Veliko Polje na nedjeljnim izborima za mjesni odbor.

Skupilo se tu 80-ak susjeda i prijatelja, svakog je nešto mučilo, onih nekoliko starijih iznad 60 godina brinuo je nedostatak groblja, kroz smijeh nam govori Matković.

I zaključili su, nema druge, idu na izbore.

Ne zanima njih ideologija, naglašava . ‘Mi smo jako pomirljivi kada su u pitanju ideologije, ali jako odlučni kada se radi o stazi do škole, o sigurnosti djece i nas da pitate bismo li htjeli stazu prema školi lijevo ili desno, mi bismo rekli i lijevo i desno. Ne želimo da nas uvlače u političke priče’, odrješit je.

S organizacijom kampanje i slaganjem liste krenuli su ni dva mjeseca prije izbora. Tiskali su letke s popisom najvažnijih projekata za Veliko Polje, naručili majice, bilo je i transparenata koji su krasili ograde dvorišta… Prava mala predizborna kampanja.

rezultati

Da su na pravom putu, potvrđeno im je u nedjelju. Nakon 26 godina s vlasti u mjesnom odboru s trona su skinuli ‘veliki’ HDZ, pod su pomeli s Bandićevom listom i onom iz SDP-a i izbili na prvo mjesto, osvojivši više od 41 posto glasova.

‘Mi želimo biti početak, a ne kraj Zagreba. Nemamo ni ambulante, ni ljekarne, ni igrališta, ni nogostupa, ni škole. Nama je samo bitno da se napravi nogostup, igralište i da se sredi prometna situacija. Ako to ostvarimo, možemo slobodno odstupiti i neka netko drugi sjedi u mjesnom odboru umjesto nas’, zaključio je Matković.

Ivan, koji je gurnuo svoje roditelje i susjede u ovu uspješnu političku priču, jako je ponosan na ostvareni rezultat. ‘To je nevjerojatno lijep osjećaj’, zaključuje.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.