Marić vrijedi više nego 3 MOST-ova ministra

PRVE REAKCIJE NAKON PLENKOVIĆEVOG RADIKALNOG POTEZA
Koalicija HDZ-a i Mosta teško će opstati.

 

Andrej Plenković

– Sve su opcije otvorene. Više od toga ne mogu reći – kazao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković za Jutarnji kada su ga pitali kamo vodi odluka premijera Andreja Plenkovića o smjeni troje ministara iz Mosta – Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje – koji su glasali protiv podrške ministru financija Zdravku Mariću.

Teško je da će nakon ovoga opstati koalicija HDZ-a i Mosta, a nakon njenog raspada moguće su dvije opcije. Jedna je preslagivanje većine u Saboru, a druga su prijevremeni izbori.

Prva je opcija moguća jer HDZ može i bez Mosta imati većinu u Saboru. U svome Klubu imaju 62 zastupnika, mogu račinati na još 4 iz Kluba HDS-a, HDSSB-a i HSLS-a, na 8 zastupnika nacionalnih manjina, jednog Reformistu, 2 zastupnika iz stranke Bandić Milan 365, te jednog iz Stranke međugeneracijske solidarnosti.

 Dakle, i bez Mosta HDZ dolazi do većine od 78 zastupnika (minimalna je 76). Opcija je i da radi stabilnosti u zemlji dio opozicijskih stranaka podrži HDZ-ovu manjinsku vladu, no ona je u ovom času na jako dugom štapu.Izglednijom se čini opcija novih prijevremenih izbora i to prije svega zato što Andrej Plenković stalno ističe da želi imati stabilnu vladu, a to ne može s većinom od dva glasa u Saboru.

SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić pozvao je premijera Plenkovića da raspiše nove izbore.

– Ono što pričamo, ova Vlada ne funkcionira otpočetka. Očekujemo odgovornost od Andreja Plenkovića, a to je da na žalost građana Republike Hrvatske i nas u oporbi sazove nove izbore. Sjetimo se što je prošle godine bilo s Timom Oreškovićem i tom krnjom Vladom. Ovo je ukratko – sramota, rekao je Hajdaš Dončić.

Premijerov potez komentirao je i HDZ-ov Božidar Kalmeta.

– Most koristi svaku situaciju ako procijene da će dobiti neke političke bodove. Mi smo uvijek spremni za izbore. Preduvjet gospodarskog rasta, rasta BDP-a je stabilna vlada. Plenković je pokazao da je državnik i da zna povući državničke poteze – kazao je Kalmeta.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak pozvao je sve stranke da se okupe u novu većinu.

– Činjenica da je u ovom trenutku više stranaka protiv HDZ-a nego za HDZ, tako da u slučaju preslagivanja pozivam sve stranke da se stvori nova većina, rekao je Beljak i pojasnio da želi većinu ‘bez HDZ-a’.

– Mislim da su građani siti izvora. Most, SDP, HSS, HNS, ima nas dosta, rekao je Beljak.

Reakcija predsjednice

– U Uredu predsjednice se prati razvoj događaja, a za sada nema nikakvih komentara – rečeno nam je u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na pitanje kako predsjednica komentira potez premijera Andreja Plenkovića o smjeni troje ministara Mosta čime je, sasvim izvjesno, gotova koalicija Mosta i HDZ-a. Na pitanje kako će se predsjendica ponašati ukoliko dođe do prijevremenih izbora, u njenom Uredu odgovaraju “da će njena uloga biti ista kao i uvijek do sada, te da će se ponašati kao faktor stabilnosti”.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.