Hrvatska pala za 11 mjesta na rang listi slobode medija

sloboda medija

Na najnovijoj rang listi zemalja po slobodi medija, koju svake godine pravi međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) Hrvatska je zabilježila veliki pad od 11 mjesta i sada je 74. na rang listi RSF-a.

”Novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su maltretirani. Kleveta spada pod kazneno djelo, a uvreda ”države, njezinog znakovlja ili simbola poput zastave ili grba” je kažnjiva kaznom do tri godine zatvora. Što je još gore, medijski sadržaj koji ”ponižava” je također kriminaliziran 2013. Vlada se miješa u rad HRT-a, pritišće slobodu medija i nezavisnost medija u državi. Hrvatski parlament otpustio je ravnatelja HRT-a u ožujku 2016. te je zaposlio v.d. ravnatelja koji je nastavio kadrovirati i premještati zaposlenike – njih čak 70-ak. Kritičari su taj potez nazvali ideološkom čistkom”, stoji u oobjašnjenju.

U zemaljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija koja je na 37. mjestu, dok je BiH poboljšala položaj i popela se za tri mjesta.

Na početku liste i najslobodnija za rad medija je Norveška, a slijede ostale skandinavske države, Švedska, Finska, Danska. Grupa zemalja u kojoj je medijska situacija dobra zavšava se sa Njemačkom koja je na 16. mjestu.

Srbija je ove godine pala za sedam mjesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocjenom 28,05.

Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mjesta, sada je na 111.

Albanija je na 76. mjestu, slijede Grčka na 88. mjestu a Bugarska na 109. mjestu.

RSF u svom godišnjem izvještaju ocjenjuje da sloboda medija u svijetu “nije nikad bila više ugrožena”.

Ta organizacija pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stupanj pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vijesti.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.