Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu

Ovaj projekt ukopane kuće za odmor na otoku Pagu nova je arhitektonska atrakcija, s kojom tim iz studija SODA Arhitekti ponovno plijeni pažnju…

Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu

Riječ je o parceli koja se nalazi izvan građevinskog područja naselja, a koja je nekoliko kilometara udaljena od asfaltirane prometnice i još nekoliko kilometara od omanjeg naselja. Do nje se pristupa makadamskom cestom koja prolazi kroz privatne pašnjake. Teren je tipično krševit, bogat samoniklim autohtonim ljekovitim biljem. Na čestici površine 100.000 m2 bilo je potrebno projektirati kuću (Triangl), za pružanje usluge smještaja u seljačkom domaćinstvu koja nema nikakvu mogućnost spajanja na komunalnu infrastrukturu, piše Büro 24/7

Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu (фото 1)
Čestica se koristi kao pašnjak, te se na njoj nalazi izdvojeni arheološki lokalitet. Kuća se smješta na južni dio parcele na dijelu koji ima južnu padinu s nagibom od 20%, a od mora je udaljena 100 metara. Projektom ove kuće za odmor nastojalo se uhvatiti sve kvalitete koje lokacija pruža i pružiti mogućnost za idealan odmor na potpunoj osami. Nužna energetska samodostatnost i teža pristupačnost lokacije uvjetuju potrebu za racionalnošću kako u pogledu gradnje, tako i u pogledu korištenja. Ti uvjeti odredili su odluke primijenjene prilikom projektiranja te je predložena jednoetažna ukopana kuća.
Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu (фото 2)
S obzirom na to da se željelo izbjeći klimatizacijske uređaje, ukapanjem se stvara ugoda prostora koji podsjeća na kakvu konobu, tipičnog za tradicionalne priobalne kuće. Osim toga, ostvareno je i pasivno hlađenje, te poprečno prozračivanje prirodnim putem. Pristup kući ostvaruje se sa sjevera, putem prilaznih stuba koje vode do atrija na sjevernoj strani.

Ovaj ukopani i divljom lozom zasjenjeni atrij se također koristi za ugodan boravak u vrućim ljetnim danima. Iz njega se otvara pogled prema moru preko staklenog vjetrobrana kroz natkriveni prostor za blagovanje koji funkcionalno odjeljuje tlocrt kuće na spavaći i dnevni trakt. Sve su prostorije orijentirane južno, prema dubokom trijemu s bazenom i pogledu na paški arhipelag. Iza projekta stoji studio SODA Arhitekti.
Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu (фото 3)

Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu (фото 4)

 

Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu (фото 5)

Fascinantan projekt ukopane kuće na otoku Pagu (фото 6)

 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.